önkéntesség

2020.11.08. 07:00

Minden elárvult kutya a Bláthy tanárának gondoskodására vágyik

Délelőtt pedagógus a TSZC Bláthy Ottó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban, délutánonként és hétvégéken pedig önkéntes a Tatabányai Ebrendészeti Telepen. Hivatása révén egyre több fiatalt állít az állatok gondozása mellé Bánságiné Gucky Beáta, informatikatanár – nem történt ez másképp az állatok világnapján sem, ahol a lakosságnak szervezett nyílt napon a keki pólós Segítő Kéz A Kutyákért önkéntesei mellett a tanár jóvoltából bláthys diákok is sürgölődtek a látogatók körül.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Raffael Veronika

A kutyaiskolás bemutató után, melyet az ebrendészeti telep előtti füves területen tartottak, kíváncsian léptem az otthont kereső állatok átmeneti hajlékába – vagyis csak léptem volna, előtte azonban kézfertőtlenítésre nyújtottam a kezem, hőmérsékletmérésre a homlokom. Segítségemre a kapunál álló bláthys diákok voltak, akik egész nap fáradoztak a járványügyi előírások betartásának ellenőrzésében.

Az épületbe lépve egy kedves maszkos arc ajánlkozott, hogy körbevezet – a szintén bláthys egyenpólót viselő Bánságiné Gucky Beáta. Utunkat egy adományokkal teli szoba megtekintésével kezdtük, melyben a tatai iskola és a mások által összegyűjtött kutyaszalámik, konzervek, száraztáp-csomagok tornyosodtak. Hagymaillat szállt, az érkezőket ugyanis zsíros kenyérrel és forró teával várták, melyeket ebben a helyiségben kínáltak. Szintén ugyanitt Negre Zsuzsanna okleveles arcfestő munkálkodott, aki a gyerekek arcát pingálta. Amennyi inger érte az embert ebben a teremben, annyival kevesebb lélek szorult a telep többi szegletébe. Üresen álltak a beltéri kennelek, alig akadt egy-egy négylábú.

Jackson is sok szeretetet kap (Fotó: Raffael Veronika / 24 Óra)

– A kutyák nagy részét elvitték a koronavírus megjelenése óta. Főként lábadozó, gyógyulófélben lévő kiskedvencek maradtak, remélhetőleg ők is gazdára lelnek – mesélte alkalmi idegenvezetőm, aki bejárásunk során elmesélte: régóta önkénteskedik a telepen, először csak a közösségi szolgálatot teljesítő végzős gyermekét kísérte el, később már vissza-visszatért szabadidejében is. Jelenleg havonta többször, hétvégente is segédkezik.

Újra kiérve a szabadba, a telep belső udvarán kísérőm Medvét, a kutyát is bemutatta, aki régi bútordarab: évek óta várja az örökbefogadást.

Következetességet tanulnak a diákok

A cicaház legújabb lakóját, Jacksont a kezébe véve Bánságiné Gucky Beáta elmondta: a gyerekekre pozitív hatással van a segítségnyújtás.

– Az állatok körüli munkák során megtanulják: bármit csinálnak, annak következménye van. Ha jót tesznek, annak pozitív hozama van. Ezen kívül természetesen rendet is tanulnak, miközben segítenek. Mára már, ha látják, hogy lenne dolog, saját maguk ajánlkoznak – mesélte a gyakran önállóan kezdeményező diákjairól a büszke informatikatanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában