Ellenáll a koronavírusnak a tatabányai albérletpiac

Sem a lakáspiaci lassulás, sem a koronavírus-járvány hazai megjelenése a jelek szerint egyelőre nem hatott Tatabánya albérleti piacára. Az egyik legnépszerűbb hazai ingatlanportál felmérése szerint a megyeközpontban a bérleti díjak megállíthatatlanul emelkednek tovább.

Sz.D.K.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az idei albérleti főszezon lezárultával, szeptemberben átlagosan havi 110 ezer forintért kínálták kiadó lakásukat a tatabányai lakástulajdonosok. Az ingatlan.com hirdetési portál elemzése szerint a korábbi évek fokozatos drágulása után újabb 10 százalékos áremelkedés történt.

Egy éve ilyenkor ugyanis 100 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A kínálatban némi ingadozás látható, nagyjából félszáz kiadó ingatlan közül válogathatnak az albérletet keresők a megyeszékhelyen. Tatabánya nemcsak egyetemváros, de fontos régióközpont is, ahol sok a munkalehetőség. Ez magyarázhatja, hogy a járványhelyzet sem vetette vissza az országos átlagban is magasnak számító bérleti díjakat – mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Komárom-Esztergom megyei átlagkeresetek tovább emelkedtek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók – kedvezmények nélkül – átlagosan havi 258 ezer 780 forintot vihettek haza a második negyedévben.

– Egy megyei átlagfizetésnek több mint a negyven százalékát teszi ki általában a bérleti díjak. A jelentős béremelkedéssel valamelyest javult az albérletek megfizethetősége Tatabányán és környékén. Tavaly óta majdnem húszezer forinttal nőttek Komárom-Esztergom megyében az átlagfizetések, a legtöbb új bérlő viszont alig fizet többet a tavalyinál. A város vonzereje miatt nemcsak a környéken élők keresnek Tatabányán albérletet, hanem akár a keleti országrészből is, így egyre nagyobb a kereslet a tatabányai és környékbeli albérletek iránt. A bérbeadók így egyre körültekintőbben tudják kiválasztani a megfelelő bérlőt, akár közjegyzői hitelesítéssel is, ami a nemfizetés követelését könnyíti meg – mutatott rá a szakértő.

Ugyanakkor a megye több városában még ennél is drágább lehet egy-egy albérlet. A szeptember végi adatok szerint Tatán átlagosan havi 140 ezer, Esztergomban pedig 133 ezer forintot kell fizetni a bérlőknek.

Kéthavi kaució

Molnár Zsuzsanna, az INKÖZ Ingatlanközvetítő és Befektető Zrt. vezetője elmondta: az említett 110 ezer forintért egy jó állapotú, kétszobás, 50-60 négyzetméteres, nem lakóparki lakás bérelhető. Ezért az összegért az elvárás a friss festés és az alapfelszerelés. Mindemellett a bérelni kívánt ingatlannál a feltételeknél szerepel kéthavi kaució megfizetése is a lakás tulajdonosának. A bérbeadó elvárásaival kapcsolatban elmondta: a kiadó szeret meggyőződni arról, hogy a lakását olyan ember használja, aki megbízható. Ezért akár munkáltatói igazolást és referenciákat is kérhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában