érdekesség

2020.10.09. 19:21

Csodás fotón örökítette meg az égi jelenséget a bakonyaljai diák

A pénteki jó idő pompás alkalmat nyújtott ahhoz, hogy Deák István császári diák érdekes égi jelenségeket fotózzon. Ezeket most olvasóinkkal is megosztotta.

Kemma.hu

Fotó: Deák István

A diák különböző formájú és típusú felhőtípusokat és halo jelenséget fotózott október 9-én Császáron. Mint István mesélte, az észlelései során azt tapasztalta, hogy ezek a felhőtípusok csak rövid ideig voltak láthatóak az égbolton.

– Olyan különleges felhőtípusok voltak jelen, mint hullámos, rostos, összekuszálódott és kampós fátyolfelhők: azaz hivatalos nevükön Cirrus undulatus, Cirrus vertebratus, Cirrus intortus és Cirrus uncuis – részletezte a diák, aki a Felhőatlasz című könyv alapján igyekezett megállapítani, hogy melyik nemzetközileg is meghatározott képződményekhez tartoznak a felhők.

Később részleges halojelenség is kialakult az égbolton, amelyet szintén sikerült lencsevégre kapnia. A halo kialakulása a jégkristályokon történő fénytörésnek és a fényvisszaverődésnek köszönhető, és egy fénygyűrű alakul ki a nap körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában