ünnep

2020.09.03. 07:44

Nem feledi Dorog a „város atyját”: bányásznapon emlékeztek Schmidt Sándorra

A „város atyjának” is nevezik Dorogon dr. Schmidt Sándort, a tevékenységének köszönhetően ugyanis az egykori falu hatalmas fejlődési utat járt be. Munkásságát ma sem feledik, ezúttal is méltó módon emlékeztek meg róla a Schmidt-villa udvarán.

Walczer Patrik

Megkoszorúzták a bányamérnök szobrát

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Csolnoki Német Nemzetiségi Vegyeskórus éneke után dr. Tittmann János polgármester járult a mikrofon mögé, majd arról beszélt, hogy „a Dorogi-szénmedencében településhatárokon átnyúló módon él bennünk a hagyomány, mely önazonosságunk és összetartozásunk nagyon fontos forrása.”

Nagyot fejlődött a település

Dr. Schmidt Sándor 1904-ben szerzett mérnöki oklevelet a ma Szlovákiához tartozó Selmecbányán, majd 1905-ben került Dorogra. 1911-től kezdve 28 éven át ő volt a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. bányavállalat dorogi igazgatója, regnálása alatt Dorog nagy fejlődési utat járt be. 1919-ben nagyközséggé vált az egykori falu, a település népességszáma kétezerről nyolcezer főre emelkedett. Szintén az ő érdeme, hogy megépült a városháza, a mai könyvtár, két iskola, óvodák, bányafürdő, templomok, sporttelep és a kórház is.

Felidézte, hogy már a tavalyi szoboravató ünnepségen és sok publikáción keresztül is megismerhettünk dr. Schmidt Sándor érdemeit, életútját, műszaki és szakmai tudományos teljesítményét.

Dr.. Tittmann János ismertette Schmidt Sándor életútját és érdemeit (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Glevitzky István, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Dorogi Helyi Szervezetének elnöke és Bársony László, az OMBKE Tatabányai Helyi Szervezetének elnöke is ünnepi beszédet mondott. Utóbbi megköszönte Székely Ferenc Gézának, az ÉDV Zrt. vezérigazgatójának, hogy tavaly szobrot emeltek dr. Schmidt Sándornak. A beszédek után megkoszorúzták az emlékművet.

Megkoszorúzták a bányamérnök szobrát (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

A 70. Bányásznapot – ahogy más bányászvárosokban, így Oroszlányban és Tatabányán is – a járvány miatt tömegrendezvények nélkül, szerény körülmények között ünneplik Dorogon. A programsorozat szeptember 4-én folytatódik, amikor 12:45-kor a Dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnáziumban avatják fel az iskola 50. évfordulójára elkészült Zsigmondy-domborművet. Az emlékmű elkészítését a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány támogatta. Szintén aznap a Baumit Kft. hagyományos ünnepségén, a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél helyezik el az emlékezés virágait.

Szeptember 5-én a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekarának zenés ébresztőjével indul a nap, majd 9 órakor a dorogi bányászat és bányakatasztrófák áldozatainak emlékművénél koszorúznak a bányászati és városi szervezetek, helyi cégek képviselői. Este az Otthon téren, korlátozott létszámban térzenével várják az ünneplőket, akiket a 130 éves Bányász Zenekar szórakoztat majd, áll a részletes program a település Facebook-oldalán.

További részletek a 24 Óra szeptember 3-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában