sorsok

2020.09.26. 19:17

Évtizedekig elhallgatott családtörténetek kerültek napvilágra

Tatabánya elődközségeiben élő zsidó családtörténeteket ismerhettek meg a résztvevők a Múzeumi Szabadegyetemen.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A MÁK Rt. vezetőitől a sarki fűszeresig – Zsidó-keresztény együttélés Tatabánya elődközségeiben címmel rendezte meg harmadik előadását a Múzeumi Szabadegyetem. A Tatabányai Múzeum és a Múzeumbaráti Kör által szervezett sorozat előadója dr. Simonik Péter, a Széchenyi István Egyetem docense volt. Előadásának témája összecsengett Számlálatlanul címmel megjelent könyvének tartalmával.

A huszadik század legsötétebb időszakait idézte meg a szerző. Évtizedek óta elhallgatott családtörténetekre, ezernyi ki nem mondott szóra, fájdalmas hallgatásra ad magyarázatot a megjelenésében is döbbenetes mű, amely Tatabánya elődközségeiben élő zsidó családtörténeteket mutat be.

Pál Gabriella, a múzeum igazgatójának köszöntője után az előadó elsőként arról beszélt, mi keltette fel az érdeklődését e téma iránt. Általános iskolásként talált egy régi könyvet és egy háború előtti játékot, amelyeket egy felsőgallai zsidó család ajándékozott édesapjának. Majd később szociális szakemberként a MÁK Rt. jóléti intézményeinek vizsgálatakor több ismert zsidó névre, családra bukkant, akik a bányavállalat és a település életében igen fontos szerepet töltöttek be. Mikor szeretett volna tájékozódni róluk, nem sok forrásra lelt. A feladat adott volt, s elkezdte kutatni a tatabányai zsidó családok történetét.

– Tizennégy év alapozta meg a most megjelent könyvemet – mondta –, amely a 2017-ben Szénporos emlékkavicsok címmel megjelent kötetem folytatása. Abban is a helyi zsidó közösség históriájával foglalkozom. Sok információ birtokába jutottam, így várhatóan lesz folytatás.

Számlálatlanul

A Számlálatlanul az elődközségekhez kötődő kilenc család történetét mutatja be. A famíliák tagjai az 1930-as évek zsidótörvényei alapján felekezeti alapon egy csoportba tartoztak, de társadalmi helyzetük tekintetében óriási különbségek mutatkoztak közöttük. A vállalatalapító Királdi Hercz Zsigmond, a vállalatfejlesztő Vida Jenő, a bányatisztviselő Székely Jenő mellett a lakatos Altman Gyula, és iparosok, kereskedők családtörténetével is megismertet a kötet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában