ásatás

2020.09.05. 12:27

Elképesztő, mi mindent rejt az épen maradt, római kori pince Komáromban

Két hónapon keresztül zajlott a régészeti munka Komáromban, ahol a Szabadság utcában római kori pincére bukkantak a helyi Klapka György Múzeum és az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének munkatársai.

Körtvélyfáy Dina

A régészeket nem érte nagy meglepetés, hogy épített örökséget találtak a helyszínen, hiszen a légi felvételezésnek és a megelőző feltárásoknak köszönhetően tudták, hogy intenzíven beépített terület volt itt a római korban. Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója elmondta, az viszont váratlan volt, hogy ennyire jó állapotú pincére bukkantak.

Bartus Dávid, az ásatás vezetője arról beszélt, augusztus elején találtak a Szabadság utca első részében egy derékszögű falszakaszt, amelyen jó állapotú vakolatot lehetett megfigyelni. Arra gondoltak, hogy egy felmenő fal legalsó néhány centiméterét találták meg. Mikor elkezdték a megtisztítását és kibontását, akkor derült ki, hogy a fal nem felfelé, hanem lefelé megy. Egyre mélyebbre és mélyebbre jutottak, ekkor úgy vélték, egy padlófűtési rendszer maradékára leltek. A katonavárosban ugyanis a házakat padló- és falfűtéssel látták el a rómaiak. Egy méter mélységben vált biztossá, hogy egy pincével van dolguk.

A feltárást csak kézi munkaerővel lehetett elvégezni, ez nagyjából 20 köbméter föld kiásását, mintegy 20 ezer lapát földet jelentett. A pincét két hét alatt tárták fel, az alja két méter mélyen volt. Korábban már találtak a Vásártéren három pincét, de ennyire jó állapotút még nem. A vakolat, a szellőző, az ablaknyílások, az ajtó helye, a küszöb lenyomata, az egykori polcokat tartó konzolok helye, sőt még az ajtó vas zárszerkezete is megmaradt, szinte az eredeti helyén.

A pincébe beleomlott egy felette, vagy mellette álló épület. Az építészek azon dolgoztak, hogy meghatározzák a beomlott épület helyét. A leletek alapján egy díszes épület állhatott itt, még brigetiói viszonylatban is elképesztő mennyiségű falfestményt tártak fel, negyven-ötven ládányit legalább. Alapvetően nem figurális, hanem vörös, fehér, zöld és fekete geometrikus díszítéseket találtak.

Viszonylag az ásatás elején lelték meg az épen megmaradt női fejet, az ásatás egyik legszebb darabját. Találtak emellett kerámia edényeket és amforákat is. A feltárás után a pincét vissza kellett temetni, de háromdimenziós rekonstrukciót készítenek. A jövőben a terület a világörökség része lehet, ekkor akár bemutathatóvá válhat a római kori pince.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában