Beruházás

2020.08.09. 06:58

Évtizedek óta várt építkezés indul el Tatabányán

Sajtótájékoztatón jelentették be a minap, hogy a Csónakázó-tó területének peremén lévő illegális átjáró helyére új összekötő út épülhet, mely a vasút alatt áthaladva új és biztonságos összeköttetést biztosít majd Bánhida és Sárberek között. A beruházással várhatóan 2023 tavaszára készülnek el.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Csaknem hétmilliárd forintnyi költségvetéssel számol a városrészeket összekötő, összesen 824 méteres összekötő út és az átjárást szolgáló közúti aluljáró projektje. Az összeköttetés a két városrész könnyebb átjárhatósága mellett elősegíti az Ipari park, a kereskedelmi létesítmények és a közigazgatási intézmények felé történő gyorsabb és biztonságosabb közlekedést.

A fejlesztéshez a Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program 3 milliárd 380 millió, a Modern Városok Program pedig 3 milliárd 250 millió forintos támogatással járul hozzá, a hiányzó forrást a város saját költségvetése terhére biztosítja.

A sajtótájékoztatón fotókon keresztül mutatták be azokat a helyszíneket, amelyek érintik a hatalmas beruházást (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

A sajtótájékoztatón Bencsik János országgyűlési képviselő, a Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa elmondta: a város régebbi vezetői az összeköttetést már évtizedek óta tervezték. Hozzátette, a Budapestet és Hegyeshalmot összekötő nemzetközi vasútvonalon áthaladó új átjáró megépítésével a város távolabbi részeiből könnyebben lehet majd megközelíteni többek között a Szent Borbála Kórházat is.

A több ütemben megvalósuló összeköttetésről Szücsné Posztovics Ilona polgármester elmondta: a sűrűbben lakott területeken jelenleg csak három ponton lehet átjutni a vasút által kettévágott városrészek között. A télen tartott lakossági fórumoknak köszönhetően folyamatos a kommunikáció az érintett városrészek lakóival, így a kivitelezők mellett a városvezetés is igyekszik majd a helyiek kényelmét megőrizve létrehozni az összekötő utat.

Az aluljáró nyomvonala a sárbereki városrész-vízmű-szakközépiskola csomópontjától a TSZC Fellner Jakab Szakközépiskola mellett halad majd, amely a vasúti sínek alatt az új bánhidai körforgalomhoz csatlakozik a Madách utca és Polacsek út kereszteződésében. A két városrész összekötését szolgáló beruházás a Csónakázó-tó megújulását szolgáló fejlesztés végeztével kezdődhet majd meg.

Terelővágányt is építenek majd

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az év elején közbeszerzési eljárást folytatott. A kivitelezést a szerződés szerint az A-Híd Zrt. végzi majd. Először az érintett vasúti útvonalon terelővágányt építenek. Ennek előkészületeit megkezdte már a kivitelező, várhatóan ősszel indulnak a munkálatok. Mint megtudtuk, a terelővágányra a tervek szerint jövő év márciusában átirányítják a vonatokat, majd következhet a közúti aluljáró építése. A gyalogosforgalom számára a következő ütemben a vasúti pályaszakaszhoz két oldalon csatlakozó aluljárót építenek. A tervek szerint a 2022-es év végére már csak az utolsó simítások maradnak: a klímakockázat nélküli projekt a növénytelepítéssel és a közvilágítás kiépítésével fejeződik majd be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában