égi vándorok

2020.08.12. 08:20

Varázslatos tatai fotón a Perseidák meteorraj

Augusztus ezen időszaka a Perseidák meteorraj észlelési ideje. A Tatai Csillagda közös meteorraj megfigyelő programot is szervez szerda estére.

Kemma.hu

Forrás: Időkép

Fotó: Jónás Károly

Az Időkép tájékoztatása szerint bár a Hold idén nagy fényszennyezést jelent a Perseida meteorraj maximumának idején, egy-egy hullócsillagot így is elcsíphetnek esténként az amatőr csillagászok. A portál Jónás Károly Agostyánban készült fotóját is megosztotta.

Fotó: Jónás Károly / Időkép

A Magyar Csillagászati Egyesület tájékoztatása szerint a idén a Perseidák maximuma augusztus 12-én 13 és 16 óra szerda délután 3 és 6 óra közé esik, ami a hazai észlelők számára nem kedvező. Ettől függetlenül a legtöbb tűzgömböt 12-ről 13-ra (szerdáról csütörtökre) virradó éjszaka lehet látni, amikor óránként akár 100 hullócsillag is felbukkanhat az égbolton.

A tatai Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum is hullócsillagnéző programot kínál az érdeklődőknek, írják a Facebook-oldalukon. Szerdán este 9 órára várják az érdeklődőket a Tatai Csillagdához, vagy az agostyáni buszfordulóra, ahonnan közösen indulnak el az agostyáni Nightschift csillagdához. Ott elég hely és megfelelő kilátás van a meteorraj észleléséhez.

Perseidák

A Perseus csillagkép felől érkező meteorok, vagyis a Perseidák az év egyik leginkább megbízható meteorraja, egyben a nyár leglátványosabb meteorárama. Nagyjából a július 17. és augusztus 24. közötti időszakban találkozhatunk a Perseus-ikerhalmaz vidékéről érkező Perseida meteorokkal, amelyek gyorsak és sárgás színűek. A fényesebb meteorok gyakran hagynak másodpercekig, percekig megmaradó nyomot.

A csillagda tájékoztatása szerint lesznek távcsövek is megnézni az aktuális égi látnivalókat. „A Jupiter és a Szaturnusz ugyan napnyugtától észlelhető, de ez Agostyán ezen részéről egy kis késéssel lehetséges. Amíg kedvező helyzetbe nem kerülnek egyéb égi látnivalókkal és természetesen a meteor rajjal foglalkozhatunk. Aki kényelmesen szeretne észlelni, az hozzon hálózsákot, strandmatracot, bármit amire le tud feküdni. Egy pár székkel tudunk szolgálni.” – részletezik bejegyzésükben.

Augusztus 14-én pénteken a szokásos szakköri bemutató napot tartják 19 órától éjfélig. Ezen a napon indul az Interaktív csillagászati szakkör gyerekeknek, de az előadásai felnőtteknek is érdekes lehetnek.

Augusztus 15-én szombaton este 8-tól a tatai Öreg-tó partján tartanak távcsöves bemutatót a Pötörke malom mellett. Az érdeklődők megismerkedhetnek a bemutató eszközeivel és a bemutatót tartó amatőr csillagászokkal. A látnivalók sorát a Jupiter és a Szaturnusz kezdi, aztán a sötétedés függvényében jön a többi égi látnivaló, például érdekes csillagok, halmazok, galaxisok, ködök, és egy kis égboltismeret. Szerencsé esetben a nagyobb távcsövekkel még látható lesz a nemrég szabadszemes üstökös magját kis foltként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában