Hobbi

2020.08.09. 10:09

A szívekhez nőnek a tatabányai horgoló gyönyörű munkái

Két évvel ezelőtt egy közös munka kapcsán találkoztam a tatabányai Száz Annabellával, aki már akkor hódolt mai napig hőn szeretett hobbijának: a horgolásnak. Karácsonyi díszeim között azóta is kiemelt helyen őrzöm az apró, horgolt mézeskalács figurát, melyet a szeretet ünnepére kaptam tőle. Technikákról, közönségkedvencekről és a távoli jövőről otthonában beszélgettünk.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

Fiatalos, kellemes légkör fogadott a világos szobában, ahogy a székre ülve körülnéztem a helyiségben. Tudtam, hogy Száz Annabella – az ismerősöknek csak Bella – szabadidejében horgol, de azt nem, hogy a klisés módon öregesnek titulált hobbiból ilyen szépen fel lehet öltöztetni egy szobát: horgolt kosarak, asztalterítők, egy hatalmas színes takaró is díszelgett a kanapén. Meg persze rengeteg fonalgombolyag pihent a különböző nagyságú dobozokban.

Lüszilla, az alpaka a gombolyagok között (Fotó: Beküldött)

A laikus szem csak kis idő után veszi észre a kötés és a horgolás közötti különbséget, Bella azonban elárulta: a munkafolyamat megkezdésekor már szembetűnik egy fontos különbség. A horgoláshoz egy tű kell, a kötéshez kettő. Előbbiből kedves kis állatfigurák, kosarak masszív váza és borítása készül, míg utóbbi segítségével ruhák, puhább szőnyegek és terítők gyártódnak.

Miután otthonát kicsinosította, családját és barátait mind ellátta, egy éve indult vállalkozása segítségével – amely a Fonalanna nevet kapta – kézműves termékeit bárki hazaviheti. – Főként lakásdekorációs termékeket készítek, de nagyon sokan kérik tőlem a különböző plüssöket is – mesélte Száz Annabella, miközben a kezembe adta a közkedvelt figurát: Lüszillát, az alpakát. A puha horgolt figurát forgatva azt is megtudtam, hogy az interneten elérhetők különböző minták az egyes formákhoz.

Használati tárgyak készülnek horgolással (Fotó: Beküldött)

Vannak szerzői jog által védett, illetve ingyenes minták is. A horgolás és kötés kulisszatitkain gondolkodva feltettem Bellának a kérdést, mi a szándéka a puha tárgyakkal a jövőben. – Távlati terveim között szerepel, hogy a munkáim egyre szélesebb közönséghez jussanak el. Kézműves boltokban, üzletekben szívesen látnám viszont az alkotásaim.

Gyermekkori plüssmackót készített a kisfiúnak

Lüszilla, az alpaka egy ideig társakra lel, a megrendelt figurák ideig-óráig mellette ücsörögnek, a megrendelés teljesítésekor azonban a kisállat egyedül marad. Ám ahogy Bella szívéhez hozzánőtt Lüszilla, úgy nőnek a horgolt plüssfigurák mások szívéhez. – Egyszer megkeresett egy hölgy, hogy kiskorában volt egy horgolt macija. Hosszú lába volt, mint amilyen Mr. Beannek a mesében. Egy hasonlót szeretett volna a kisfiának, így hát a kép alapján rekonstruáltam a mackót – mesélte mosolyogva Bella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában