kalandok

2020.08.24. 07:00

Miniásatás és ügyességi játékok is várták a családokat a vértesszőlősi Samu-napon

A Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelyén újra izgalmas programokkal várták a látogatókat a Samu-nap alkalmából.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Izgalmas kalandban volt részük azoknak, akik ellátogattak pénteken Vértesszőlősre. A Samu-olimpián résztvevők több helyszínen próbálhatták ki ügyességüket. Ötkarikás dobójátékon lehetett részt venni, volt vadászat, lápon járás, mésztufa kirakós. A különböző állomásokon a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei is foglalkoztak a gyerekekkel. A sikeres feladatteljesítés után minden állomáson egy kirakós darabot kaptak a résztvevők, amelyeket a célban össze kellett rakni, csokiért és képeslapért cserébe.

Nagy sikert aratott az immár évek óta megtartott Állati jó bemutató, a humoros, ismeretterjesztő, élő állatok részvételével zajló előadás. Az újdonságok között szerepelt a miniásatás, ahol sok gyermek kipróbálta a régészek munkáját. A felnőtteket Markó András régész, szakmuzeológus, a gyermekeket pedig Kisné Cseh Julianna régész, történész, főmuzeológus vezette körbe az előembertelepen. Most először vett részt a Samu-napon a tatabányai Tappancs Állatotthon Alapítvány és Őrszolgálat.

Az egyesület óránként kutyás bemutatót tartott, az árnyékba visszahúzódva pedig a kilátogatók összebarátkozhattak a menhely lakóival. Balaskó Ágnes, a menhely vezetője elmondta, az érdeklődőknek beszéltek az ivartalaníttatás fontosságáról, az oltásprogramokról. Tanácsokat adtak, miként viselkedjenek az állatokkal, valamint az egyébként kötelező chipelés fontosságát is hangsúlyozták, hiszen a mikrochip leolvasása után az elveszett kutyák könnyen hazakerülnek gazdájukhoz.

Az előemberi telephelynyomokat 1962-ben Pécsi Márton találta meg. Az 1963 és 1968 között Vértes László által vezetett sikeres feltárási munkálatok során több, egy mintegy 350 ezer éves előember-telepet tártak fel. 1965 nyarán, Vértes László ásatásai során, napvilágra került egy körülbelül 350 000 éves ősember nyakszirtcsontja és két gyermekfog. A maradványok megtalálásakor, augusztus 21-én Sámuel napja volt, ezért az itt élt embert Sámuelnek keresztelték. Samu a Homo erectus (felegyenesedett ember) késői képviselője volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában