közbeszerzés

2020.08.05. 07:00

Megvan, ki építi a neszmélyi kompkitötőt

A Neszmély és Dunaradvány közt kialakítandó komp építése újabb szakaszba érkezett, és lezárult a közbeszerzési eljárás.

Kemma.hu

A Neszmély és Dunaradvány közt kialakítandó komp építése újabb szakaszba érkezett, és lezárult a közbeszerzési eljárás.

Forrás: atlantisclubkft.hu

Újabb olyan beruházás léphet a kivitelezési szakaszba, mely a magyar–szlovák határ könnyebb átjárhatóságát javítja. Miközben Komárom új Duna-hídja, a Monostori híd egyre közelebb kerül az átadáshoz, és az Ipolyon több határátkelő híd építkezésének előkészítése is jól halad, nemrég kiderült, hogy a több éve tervezett Nesz­mély-Dunaradvány rév magyar oldalán a STRABAG Építő Kft. dolgozik majd. A közbeszerzési értesítő adatai szerint az eredetileg becsült csaknem 1 milliárd forintos nettó ár helyett 849 millió forintért vállalta el a munkát a cég – írja a magyarepitok.hu.

A fejlesztés teljes összege mintegy 1,8 milliárd forint, a beruházás 85 százalékát európai uniós forrásokból, a fennmaradó 15 százalékot magyar és szlovák költségvetési forrásokból fedezik – derül ki a hajozas.hu korábbi híréből. A projekt elkészültével a túlnyomórészt magyar lakosságú Dunaradványba és térségébe Magyarországról egy korábbi 40 kilométeres kitérő kihagyásával lehet majd eljutni.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a STRABAG-nak két fő feladata van: a Komárom-Esztergom megyei révhez szükséges útépítések, és a kompkikötő épületének fejlesztése. Az útépítés Neszmély belterületén a Fő úttól indul a Nyáraska utca és Révész köz kereszteződésénél.

A kompkikötőhöz vezető 2x1 sávos út a Révész közön halad 286 méter hosszon, ezt a szakaszt felújítják. A Révész köz végén az új építésű, 2x1 sávos, 149 méter hosszú út vezet majd a Duna-partra, ahol egy 99,5 méter hosszú rámpa készül el. A kompot a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerzi be. A szlovákiai oldalon megvalósuló fejlesztésekért az Ister-Granum EGTC felel.

A neszmélyi kikötő épülete lábakon fog állni, alapterülete mintegy 170 négyzetméter lesz, de ezen felül egy több mint 100 négyzetméteres emeleti teraszt, és összesen 270 négyzetméternyi fedett-nyitott területet is átadnak. A magyar oldalon 28 parkolóhelyet építenek (a szlovák oldalon 9 helyet alakítanak ki, a partner fél beruházásában). Emellett többek között a közművesítési munkákat is elvégzik a projektben. A becslések szerint naponta 600 személyautó veszi majd igénybe az új átkelési lehetőséget.

(Főoldali kép: illusztráció/atlantisclubkft.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában