Kiállítás

2020.08.27. 19:43

Esztergomban hétszáz hímes tojást mutatnak be a Kárpát-medencéből

A Szent Adalbert Központban szeptember 5-én hímestojás-kiállítás nyílik, amelyen hétszáz hímes tojást mutatnak be a Kárpát-medencéből.

Pöltl Oxi Zoltán

Szeptember 5-én hímestojás-kiállítás nyílik a Szent Adalbert Központban. A kiállításon Fekete Ildikó, Junior Prima díjas hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere mutatja be páratlan gyűjteményét, alkotásait. Az egy hónapon át nyitva tartó különleges tárlathoz egy workshop is kapcsolódik majd, mégpedig a szeptember 11-étől 13-áig megrendezendő Esztergomi Ünnepi Könyvhéten, ahol Fekete Ildikó mesterségbemutatót tart a tojásfestésből.

A gravírozott tojások (Fotó: Beküldött)

A kiállításon a hagyományos magyar írott tojásokból kaphat a látogató egy kis ízelítőt, több mint 700 hímes segítségével. Trianon 100. évfordulója alkalmából az elcsatolt területekről és a mai Magyarország területéről is egyaránt hoz az ifjú mester tojásokat. A bemutatott tájegységek az alábbiak lesznek: Felvidék, Muravidék, Gyimes, Háromszék, Dél-Erdély, Felső-Torontál valamint Sárköz. A különböző tájegységekhez pedig írásos ismertetőanyagot helyez ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában