hagyományápolás

2020.08.21. 15:30

A Duna Művészegyüttes különleges néptáncórákat tart megyénk településein

A Duna Művészegyüttes különleges, ingyenes néprajz- és néptáncórákat tart megyénk településein. A közelmúltban Etén jártak, nemrégiben pedig a súri nyári táboros gyerekek láthatták a rendhagyó, interaktív fellépést. A cél, hogy a történelmet minél jobban megpróbálják összekapcsolni a népi hagyományokkal. Legközelebb Kisbérre megy a társulat.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Már a fellépés előtt nagy volt a sürgés-forgás a súri kultúrházban. Repkedtek az alsószoknyák, csattantak a csizmák, készültek a táncosok a fellépésre. Ezúttal két előadással készültek. Először a számos Kárpát-medencei tájegység tánctípusát, az adott néprajzi tájegységek viseleteit, jellemző dallamait ismerhették meg a gyerekek, majd a második műsoron a hagyományos népi hangszereket és történetüket mutatták be.

A műsort egy narrátor vezette fel, aki pezsgő lendülettel, érdekes történetekkel, ismeretekkel tartotta fent a kicsik érdeklődését. Kérdéseivel a gyerekeket is ügyesen bevonta a műsorba, akik hangos nevetéssel jutalmazták törekvéseit. Többek között megtudhatták, hogy az 1848-as szabadságharcra is tánccal toborozták, németesen verbuválták a katonákat. Ez a ma is ismert verbunkos tánc, de Trianon és az elcsatolt területek is szóba kerültek. A karikázó táncok eredetét is megismerhették: a böjt 40 napjában ugyanis tiltották a táncot, ez azonban az énekkel kísért karikázóra nem vonatkozott.

Soós Gyula András, a férfi tánckar vezetője elmondta, hogy ha lehetőség van rá, a kicsiket is bevonják a táncba. Az előadás részeként bemutatják azokat a használati tárgyakat, amikkel a néptáncban is találkozhatunk: üveg, seprű, bot, cséphadaró, zsebkendő. Ezekkel próbálhatják meg a gyerekek is a tánclépéseket.

– Az interaktív zenés-táncos műsorral főleg a fiatalokat szólítjuk meg, de a felnőttek is nagyon élvezik. Az együttes és a narrátor segítségével különböző táncok, dallamok, viseletek, szokások, hangszerek elevenednek meg a színpadon – magyarázta Soós Gyula, aki szerint így a gyerekek sokkal jobban emlékeznek a tanultakra. – Az, hogy a történelmet összekapcsoljuk a népi hagyományokkal, táncokkal vagy a népviselettel, és mindezt egy érdekes, vidám keretben mutatjuk meg nekik, sokkal jobban megragad az emlékezetükben – vélekedett a táncos.

Kisbérre is elmennek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával indult 2020 februárjában az általános iskolásoknak összeállított, ingyenes program „Kis magyar táncrajz” címmel. A koronavírus-járvány miatt ugyan elmaradt 50 előadás, ám ezeket az együttes júliusban és augusztusban igyekszik pótolni. Július közepétől egy újabb kezdeményezés keretében pedig „Magyar táncképek” címmel egy folklór műsorral járja az 5000 főnél kisebb lelket számláló településeket országszerte. A tervek szerint Kisbérre augusztus 27-én látogat majd el a neves társulat, de a nyáron az ország számos településén lehet velük még találkozni. Az együttes több, az Erzsébet-táborokkal együttműködő iskolák napközis táboraiba is ellátogat, hogy bemutassa a népi kultúrát és hagyományokat a táborozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában