ünnep

2020.08.20. 15:30

A Bazilika kincseinek restaurátorát és az esztergomi ferences szerzetest is kitüntettek

Pótolták a koronavírus miatt elmaradt március 15-i díjátadót. Három esztergomi kötődésű személy is elismerést vehetett át.

Kemma.hu

Hunyadi László ötvös Magyar Arany Érdemkeresztet kapott

Forrás: kdnp.hu

Augusztus 20-án a Karmelita Kolostorban adták át a március 15-i ünnepség alkalmából Áder János köztársasági elnök által adományozott elismeréseket a 35 kitüntetettnek. A március 15-ei átadóünnepség a koronavírus-járvány miatt maradt el.

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta dr. Varga Imre Kapisztrán ferences szerzetesnek, teológusnak, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium lelki igazgatóhelyettesének, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola főiskolai tanárának. A szerzetes az evangéliumi értékeket példaadó módon közvetítő több évtizedes, sokoldalú szerzetesi és tanári szolgálata, valamint az embert önmaga megismerésén keresztül a belső összhangra vezető mentálhigiénés segítségnyújtás megszervezése elismeréseként kapta a díjat.

Hunyadi László ferences szerzetes munkáját Magyar Érdemrend lovagkeresztje díjjal ismerték el (Fotó: kdnp.hu)

Áder János a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta többek közt Hunyadi László ötvösnek, restaurátornak, az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár, valamint számos magyarországi és külhoni plébánia liturgikus kegytárgyainak szakszerű restaurálása során végzett munkája elismeréseként.

Hunyadi László ötvös Magyar Arany Érdemkeresztet kapott (Fotó: kdnp.hu)

Szintén a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta dr. Válóczy József, az Esztergomi Hittudományi Főiskola teológiatanára, a Budafok-Felsővárosi Jézus Szíve Plébánia plébánosa. dr. Válóczy József kimagasló felkészültséggel és igényességgel végzett negyedszázados teológiatanári munkája, a papnövendékek szellemi és lelki felkészítése terén végzett lelkiismeretes tevékenysége, hiteles és példamutató lelkipásztori szolgálata elismeréseként érdemelte ki a díjat.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az államalapítás ünnepe alkalmából beszédet mondott az átadón.

– Az állam transzcendens célja a magyar nemzet megmaradása és életminőségének javítása. Az állam transzcendens célja akkor érhető el, ha az élet minden területén vannak olyanok, akik a nemzet megmaradását szolgálják. Szent István volt az országépítő; minden magyar küldetése, hogy a saját helyén maga is országépítő legyen – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt szólt arról, hogy a kitüntetés, az érdemek elismerése az igazságosságból származik és az emberi történelem kezdetei óta létezik.

–A kitüntetés nemcsak a kitüntetettnek fontos, hanem az államnak is, amely ilyenkor mintegy seregszemlét tart az egyes szakterületek felett, számba veszi a legkiválóbbakat, és fontos az egész társadalomnak is. Egy nép ugyanis akkor tud megmaradni, ha tagjai számára büszkeség a közösséghez tartozni, ehhez pedig példaértékű emberekre van szükség – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában