Űrkutatás

2024.06.04. 11:00

Elindult a Föld felé a kínai Csang’o-6 szonda, a Hold túlsó oldaláról hoz kőzetmintákat

A Csang’o-6 kínai Hold-szonda felszállt és megkezdte útját vissza a Föld felé, miután sikeresen begyűjtötte a kőzetmintákat a Hold túlsó oldaláról – közölte kedden a kínai űrügynökség, írja az MTI.

MW

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) felvétele a Csang'o-6 holdszondáról, amelyet a holdjáró készített a leszállást követően MTI/AP/CNSA/Hszinhua

Forrás: MTI/AP/CNSA/Hszinhua

A szonda helyi idő szerint reggel 7 óra 38 perckor indult vissza a Föld felé, miután múlt vasárnap reggel szállt le a Hold távolabbi oldalán.

A kínai űrhivatal közleménye szerint a szonda „kiállta a Hold túlsó oldalán uralkodó magas hőmérséklet próbáját”, de „a felemelkedés különösen nehézkes volt”.

A felszállást követően a szonda elérte a tervezett Hold körüli pályát, és a fedélzetén lévő mintákkal összekapcsolódik egy másik, pályán lévő űreszközzel, amelyről egy visszatérő szondában repül vissza, majd várhatóan június 25-én a kínai Belső-Mongólia területén ér földet – tették hozzá.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) felvétele a Hold felszínéről, amelyet Csang’o-6 holdszonda készített a leszállás előtt
Forrás: MTI/EPA/CNSA/Hszinhua

A május 3-án indított küldetés mérföldkőnek számít az ország űrprogramja szempontjából. Ha sikerrel jár, ez lenne az első alkalom, hogy a Hold túlsó oldaláról talaj- és kőzetmintákat hoznak vissza a Földre.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!