Magyarok kenyere program

2020.07.28. 13:38

Adománybúzát és új kenyeret szenteltek Tatán

Tatán a Gottwald Hotel adott otthont kedden délelőtt a Magyarok Kenyere – megyei búzagyűjtő ünnepségének, amelyet idén már hatodik alkalommal rendeztek meg.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen és túl.

A program tatai rendezvényén Michl József, Tata polgármestere köszöntötte a résztvevőket és a helyi gazdákat. Dr. Balogh Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom megyei szervezetének elnöke ünnepi beszédében felidézte,hogy a megyében hatodik alkalommal szervezték meg a Magyarok Kenyere Program keretében a búzagyűjtést.

– Egyre nagyobb számban vesznek részt a munkában az adományozók és a szervezők, többségében névtelenül, de tiszteletreméltó gondossággal, szeretettel, az adományozás és a szervezés örömével. Ez a siker, ez az összetartozás, ez az összefogás jellemzi mozgalmunkat településenként, megyénként, országosan és a Kárpát-medence egészében – mondta az elnök.

Az agrárgazdasági kamara megyei elnöke kiemelte, hogy: „mi itt, a mi megyénkben büszkék vagyunk arra, hogy részei vagyunk ennek a folyamatnak, a magunk munkája, a szervezőkészsége is ebben van az egészben. Abban az egészben, ami 1920. június 4-én, Trianonban darabjaira lett szétszaggatva és most, 100 év után egy folyamatos építkezés részeként az összefogás, az összetartozás egyik fontos jelképe lett a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem”

Balogh Zoltán kitért arra is, hogy az idén a kalászosok közül az őszi árpát viselte meg legkevésbé az időjárás. Az őszi árpa az aszályos területeken 3-4 tonna/hektár, a viszonylag jó állapotú területeken 5-8 tonna/hektár eredményeket mutatott. Az őszi búza betakarítása 80 százalék felett van, itt a termésátlag az aszályos területeken 2-2,5 tonna/hektár, egyéb területeken 5 tonna/hektár. A tritikálé 4-4,5 tonna/hektár termésátlaggal kerülhet betakarításra, nagyobb része még állóban van.

Az ünnepi beszédek és a termény átadás-átvétele után Farkas Balázs református, Frankó Mátyás evangélikus és Varga Gábor katolikus pap szentelték és áldották meg a terményt és az új kenyeret.

Mint megtudtuk, a Magyarok Kenyere program kiépített gyűjtőpontjai az elmúlt években nem változtak a megyében, továbbra is Bokodon, Ászáron, Nagyigmándon, Tatán és Ácson gyűjtöttek gabonát. Tavaly a megyében 9 tonna adománybúza gyűlt össze. Az idei gyűjtés még nem fejeződött be, 7-8 tonna búza összegyűjtésével számolnak.

Az eseményen többek között részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke, dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Sárfy Péter, László Kálmán és Szentirmay Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnökei, Czunyiné Dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő, dr. Völner Pál, országgyűlési képviselő, Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke, Dr. Kancz Csaba, kormánymegbízott és Bencsik János, országgyűlési képviselő is.

További részletek a 24 Óra július 29-i számában olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában