Ötletek

2020.06.23. 19:28

Terveit a polgármesterrel osztja meg a lelkes kamasz Almásfüzitőn

Az almásfüzitői Udvardi Péter tizennégy éves, de kortársainál sokkal jobban érdekli, mit tehetne településéért. A polgármesteri hivatalban is gyakori vendég, ahol Beró László polgármesterrel vitatja meg, mire lenne szüksége Almásfüzitőnek.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az elmúlt hetekben Udvardi Pétert szinte az egész ország megismerhette egy videóból. A fiú sokat tesz azért, hogy települése még élhetőbb legyen. Beró László elmondta, Petit többször is fogadta már irodájában, hiszen rengeteg ötlettel rukkol elő. A fiatalember levelezett már a Közúttal, jelezve, hogy a tulajdonukban lévő, az Almásfüzitő felső vasútállomást és a községet összekötő gyalogosátkelőnél besüllyedt az útburkolat.

Videókat, fényképeket készített a közútkezelőnek, akik ugyan elvégezték a javítást, de az út még mindig be van süllyedve. A MÁV-val is többször felvette a kapcsolatot, kérte például azt is, hogy javítsák ki az Almásfüzitő felső vasútállomáson található táblát, ahol eredetileg kötőjellel, és hosszú í-vel szerepelt a megálló neve.

Beró László polgármester dicsérte Peti kitartását. Azt mondta, ha az önkormányzat küld valamit, arra gyakran csak hónapokkal később érkezik válasz, de Peti, ha kell, állandóan levelekkel bombázza őket. A járványhelyzet alatt a község azzal is bekerült a hírekbe, hogy a MOL-LUB almásfüzitői telephelyén gyártottak kéz- és felületfertőtlenítőt. Ebből az önkormányzat is profitált, hiszen olcsóbban tudták beszerezni a készítményeket.

A felújítás alatt álló Azaum Római Táborban szombaton Lazaumi Szombatra várják a kikapcsolódni vágyókat, ahol sajt- és borkóstolás, zene- és kézműves-foglalkozás is lesz 17 órától. A polgármester szerint az azaumi villa már őszre elkészülhet, a külső fűzfalabirintus, római házak és a játszótér valószínűleg jövőre. Reményei szerint az EuroVelo 6 bicikliútról is döntés születhet a közeljövőben, amely még több látogatót vonzana. Peti és Beró László is egyetértettek abban, hogy Almásfüzitőnek kell egy kis pezsdülés: ennek lehetőségét a turizmusban látják, valamint jó hír az is, hogy a timföldgyár többségi tulajdonosa kivásárolta a kisebbségit, és arra várnak, legyen befektetőjük.

Szeretnék visszahozni a Tiszta udvar, rendes ház programot

Udvardi Péter és egy önkormányzati képviselő nemrégiben megalapították az almásfüzitői községvédők és szépítők csapatát is. Peti a saját házuk környékén már eddig is rendet tartott, de szerette volna, ha több lakos csatlakozik. Facebook-oldalt vezet a csoportról, ahol legújabb akciójukat is mindig meghirdeti, valamint képekben beszámol a megszépített helyszínekről.

Már több alkalommal is tettek a környezetért, legutóbb a növények gallyazását végezték el az Árpád út és a Rákóczi út környékén. Peti szeretné, ha a kopjafák környékét is rendbe tennék, ahol például a március 15-ei, valamint az október 23-ai ünnepségeket szokták tartani. Tervei között szerepel a templomkertben egy parkos övezet létrehozása is. Beró Lászlóval fontosnak tartják, hogy mindkét településrészen tevékenykedjenek. Peti azt is szeretné, ha visszahoznák a Tiszta udvar, rendes ház programot, amely plusz motivációt jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában