másokon segít

2020.06.27. 20:00

Klubot alapított, verseket, könyveket ír az egykori tatabányai bányász

Adamecz László vájárként balesetet szenvedett, de nem adta fel: 1986-ban létrehozta társaival a Humanitás Klubot a tatabányai mozgáskorlátozottak részére, amely azóta is működik. Mint mondja, az elesett társai öröme, hálája, önmaga elfogadásának segítése nagy életenergiát, hajtóerőt adott már akkor is számára.

Kemma.hu

Forrás: Beküldött

– 1947-ben Budapesten születtem. Bányásztechnikus, vájár voltam Tatabányán. A balesetem nem jelentős fizikai sérüléssel járt, annál inkább kínzó krónikus ízületi gyulladássá vált. Valamennyi testrészem fájt. Reményem sem volt meggyógyulni, változtatni ezen a helyzeten. Meglepődtem, amikor 1986 nyarán csonkolt lábú fiatalokkal találkoztam, akik tőlem kértek segítséget. „Fiúk, én alig élek”– válaszoltam, de nem tudtam nemet mondani. Társakat kerestünk és november 23-án létrehoztuk a Humanitás Klubot a tatabányai mozgáskorlátozottak részére. Hosszú évekig az ízületi gyulladás miatt minden lépésem kínokkal járt. Az elesett társaim öröme, hálája, önmagam elfogadásának segítése viszont nagy életenergiát, hajtóerőt adott – kezdte magáról Adamecz László.

– Amikor rokkant lettem, hosszú éveken át csupa önvád volt az életem. A közösségalapítás adott önbizalmat, lehetőséget, megbecsülést, célokat. Később tapasztaltam, aki másokon segít, önmagán segít, mert a másoknak adott szeretet önmagunkat is gyógyítja. Nagy öröm volt számomra ennek a megtapasztalása. Tornázni kezdtem, hogy a fájdalmaim csökkenjenek, ez is segített. A sorstársak tehetsége, szorgalma is megérintett – fogalmazott.

Hetvenéves volt, amikor könyve jelent meg, Szeretem az embert címmel

– Öröm számomra, hogy a Lelkednek üzengető című könyvem is a tervek szerint nyáron megjelenik, amelyben prózák, esszék is napvilágot látnak. Verseimet, írásaimat az internet világában, a szeretet szándékával küldöm szét, amely segítséget nyújt a gyászban, betegségben, magányban, depresszióban élőknek. Esszéim az önsegítés fontosságát és lehetőségeit ajánlják, melynek üzenete: Élj a szeretet szándékával.

A Humanitás klub új helyiségbe költözött, mesélte Adamecz László

– Ennek avatását a járvány miatt későbbre halasztjuk. Felfüggesztettük közösségi rendezvényeinket is, meggyőződésünk, hogy csak fegyelmezetten lehet eredményes a védekezés. Csak így bizakodhatunk, hogy lesznek még örömteli események és örömök a közösség életében.

Elismerések

A Humanitás klub keretein belül az ülőröplabda-csapat szervezésében közreműködött, Esélyek Napját szervezett, Turul Kupa néven autós ügyességi versenyt rendeztek mozgáskorlátozottak részére. Az Országos Százszorszép Kulturális Fesztiválok sorozat ötletgazdája, az idén 30 éves Tehetséggondozó és Léleksegítő Alapítvány klubvezetője. Adamecz László eddigi életútjáért, a fogyatékossággal élő emberek kulturális és sporttevékenységének elismeréséül a Magyar Művelődési Intézettől és a Magyar Művelődési Társaságtól 2000-ben Életműdíjat kapott. 2011-ben a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Érdemérme kitüntetésben részesült, a fogyatékkal élők kulturális és sport programjainak szervezése terén végzett munkájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában