Információs pont

2020.06.09. 14:59

Kesztölcön a sikeres együttműködésben rejlik a fejlődés motorja

Bár a vírus miatt elmaradtak a rendezvények, nem állt meg az élet a Pilisi Sziklák Natúrpark területén. Nyírő András már várja, hogy elkészüljön az infópont épülete, ahol egy kis kiállítás is várja majd a kirándulókat.

Walczer Patrik

Nyírő András már várja, hogy elkészüljön az infópont épülete, ahol egy kis kiállítás is várja majd a kirándulókat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Tavaly mintegy 24 millió forintnyi támogatást kapott a Virágzó Kesztölc Egyesület az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosságtól egy információs pont kialakítására, melyet Klastrompusztán, a pálos kolostorrom, a források és a Kéményszikla közelében hoznak létre. A megvásárolt negyven négyzetméteres kisházat egy helyi, a natúrparki értékek iránt elkötelezett építész tervei alapján alakítják át és szépen beleillik majd a környezetbe, valósággal „nyitni fog az erdő felé”. Belül kiállítóteret hoznak létre, a Magyar Pálos Rendtől kapott tárgyi emlékekkel és digitális anyagokkal is találkozhatunk majd ott.

– Tavaly szeptemberben indult el a natúrpark. Élményekkel, rendezvényekkel teli tavaszt terveztünk, de a vírus keresztülhúzta a számításainkat. Ezért az online kommunikációra helyeztük a hangsúlyt. A honlapunkon saját szemszögből mutatjuk be a pilisi érdekességeket és természeti értékeket. A játékos képrejtvényünkkel is sok új barátot szereztünk, voltak, akik térképet is bevetettek a megoldáshoz – mondta Nyírő András, a szervezet elnöke. Az információs pontot augusztusban avathatják fel, azután pedig túrák, képzések, rendezvények kiindulópontja lehet az épület. Számos különleges hely található a Pilisben, ezért akár bakancsos, kerékpáros vagy lovas túrákat, de fotós szafarikat is rendezhetnének a környéken.

– A natúrparkmozgalom csak akkor teljesedhet ki, ha az emberek birtokukba veszik a környezetet és felelősséget vállalnak érte. Emellett pedig fontos az élőhelyek megőrzése, a természet védelme és támogatása is. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a Pilisi Parkerdővel és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal, valamint a velünk szerződésben álló önkormányzatokkal is sikeresen együttműködünk.

Nyírő András megjegyezte: az osztrák natúrparkok fejlődési útját szeretnék járni. Nem a nagy kilátók építése és sok turista a cél, hanem az, hogy formát adnának a helyi kezdeményezéseknek. Reméli, hogy az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel összefogva magasabb szintre juthatnak el.

Összetartozás

A Magyar Natúrpark Szövetség elnökségében felmerült egy érdekes elképzelés: Sissi királyné halála után volt egy országos kampány, melynek keretében többfelé Erzsébet-ligeteket hoztak létre. Ezek mintájára vetették fel, hogy mi lenne, ha most nemzeti összetartozást jelképező emlékligeteket alakítanának ki.

Nyírő András elmondta, bíznak benne, hogy a kormány támogatni fogja az ilyen jellegű közterületek létrehozását. Megtudtuk, hogy a kesztölci önkormányzat nemrégiben facsemetéket igényelt az Agrár­minisztériumtól, melyekkel akár a néhány éve virágokkal teleültetett Erzsébet-ligetet „újítanák meg”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában