beruházás

2020.05.31. 06:15

Megkezdődött a tatabányai Tulipános Ház műszaki átadása

A napokban már nemcsak az épület kivitelezésén dolgozók végezték munkájukat, az utolsó simításokat, hanem az épület műszaki átadása is elkezdődött.

Kemma.hu

Forrás: Beküldött

Néhány hónap múlva kívül és belül is régi pompáját nyeri vissza a tatabányai Bányatiszti Kaszinó, másik nevén a Tulipános Ház. A csaknem száz éves, 1924-ben szecessziós stílusban épült műemléket eredeti formájában, a bányászhagyományok őrzése érdekében Toroczkai Wigand Ede építész tervei alapján újítják fel.

A beruházás a Modern Városok Program részeként valósul meg. A napokban már nemcsak az épület kivitelezésén dolgozók végezték munkájukat, az utolsó simításokat, hanem az épület műszaki átadása is elkezdődött, melyre egy hónap áll rendelkezésre.

– A beruházás 2018. június 1-jén kezdődött, de a felújítási folyamat, a koncepciótervezet régebbre, 2014-re nyúlik vissza – mondta el Farkas Erika, a Stratégiai és Pályázati Iroda irodavezetője. – Gondolkoztunk azon, hogy ezt a rendkívül szép, szecessziós épületet hogyan is lehetne megújítani. Viszonylag sok időt vett igénybe a kiviteli tervek elkészítése, ez egy műemléképület esetében nem ritka dolog, elég nagy kihívást jelent. Menet közben adódtak változtatások, előkerültek újabb értékek, amelyekhez alkalmazkodtunk, a „ház” érdekében. Sok építészeti elemet restauráltak, az eredeti állapotába állítottak helyre a szakemberek. Most pedig már igazán örömteli esemény az, hogy elérkeztünk a műszaki átadás folyamatához. Már látszik, hogy valójában mennyire szép is ez az épület. Júniusban, mint tulajdonos, az önkormányzat visszakapja a Tulipános Házat.

A háromezer négyzetméteres műemléket a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építette 1924-ben, majd a világháború végéig bányatiszti kaszinóként működött, utána államosították, pártbizottsági és vállalati telephelyként használták. 2014-ben az önkormányzat saját forrásból visszavásárolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában