állattartás

2020.05.22. 11:30

Bankszektori tapasztalati segítik a jószágok nevelésében az esztergomi gazdát

Hámory Áron gazda, a bankszektorban szerzett tapasztalatait hasznosítja az állattartásban. Csupán csak néhány nyúllal kezdte, mára már több tucat állatot tart.

Walczer Patrik

Forrás: Beküldött

Hámory Áron tanulmányai befejezése után öt évig dolgozott a banki szektorban, ám rájött, hogy nem neki való a hitelek és a pénzügyletek világa. Azután a megyei kereskedelmi és iparkamarához került, ma is ott dolgozik. Közben belevágtak az állattartásba, saját bevallása szerint minden egy sajtkészítő készlettel kezdődött. A gazda korábban díszhalakat is tartott, farmjának első lakói pedig nyulak voltak. Később megvásárolt két-három kecskét és elkezdték bővíteni az állományt.

– Feleségem remek társ, ő is kiveszi a részét az állattartásból, ha kell, a takarmányhordástól a trágyázáson át bármiben segít. Műtétem utáni lábadozási időszakom alatt gyakorlatilag minden feladat rá hárult. A tanya neki köszönhetően átvészelte ezt az időszakot – tette hozzá.

Jelenleg mintegy százötven nyulat, négyszáz fürjet, háromszáz csirkét, két tehenet és több mint ötven kecskét tartanak. A többféle állat nevelése sok energiát emészt fel, ezért a jövőben főként csirkékkel és kecskékkel szeretnének foglalkozni.

– Az állattartás rendkívül időigényes munka, sok lemondással jár. A televíziós műsorokban hajlamosak egyoldalúan bemutatni ezt a munkát, a nehéz napokról szó sem esik. Úgy három éve nem nyaraltunk sehol, szüleim balatoni hétvégi házába sem jutottunk el. Némi könnyebbséget jelent, hogy az elnyert fiatal gazda pályázat követelményeinek megfelelve tavaly szeptember óta szerencsére van egy alkalmazottunk. Könnyebbséget jelent nekünk, hogy hétköznaponként ő végzi a fizikai munkát, hétvégente mindent mi csinálunk – jegyezte meg.

Jelenleg 2-2,5 hektárnyi területtel rendelkeznek, de a jövőben szeretnének szántót is venni, így megtermelhetnék maguknak a szálastakarmányt.

Termékek

Hámory Áron elárulta, hogy többféle terméket állítanak elő. Többek között nyúl- és csirkemájpástétom, fürjtojáskrém, rántott- és pácolt fürjtojás, kecskekrémsajt, joghurt, kefir, valamint ordából készült krémtúró édes készítmény is készül a farmjukon.

Alapvetően a közösségi oldalakon lehet elérni őket, de piacokon is találkozhatunk velük, éttermekbe is szállítanak, sőt egy cégen keresztül is házhoz rendelhetjük a termékeiket. Úgy véli, hogy a bankszektorban szerzett tapasztalatait az állattartásban is kamatoztathatja, emiatt könnyebben küzdi le a problémákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában