koronavírus

2020.05.16. 17:51

A tatai hajléktalanszállóban kertészkedéssel és főzéssel telnek a napok

Szabadidős programokkal, kertészkedéssel, foglalkozásokkal, közös főzéssel, zsíros kenyérrel és rumaromával ízesített teával próbálják átvészelni a bezártságot a tatai Szociális Alapellátó Intézmény hajléktalanszállóján.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Közös étel készítéséből a lakók is kiveszik a részüket: van, aki krumplit pucol, van, aki mosogat vagy a hagymát vágja fel. Közben vidáman folyik a beszélgetés, mesélik a vicces történeteket, könnycseppet csak a csípős hagyma csal az egyik lakó arcára. Bár már lassan nyolc hete be vannak zárva az intézet falai közé, mindenkinek jó a kedve. Pap Katalin, az intézmény vezetője elárulta, hogy szigorúan kell venni a korlátozást, mert sok az idős, beteg az ellátottak között, nagy kockázatot jelentene, ha ellenőrizetlenül, fék nélkül ki-be közlekedhetne mindenki.

– A kijárási korlátozást mi már március 10-től bevezettük. Március 28. után szigorítottunk. Az intézmény elhagyásának alapos indoka nálunk az igazolt munkavégzés és a rövid időtartamú ételvásárlás. Ezt írjuk, számon kérjük, ellenőrizzük, a ki- és beengedés is irányított. Akikre a kimaradozás, alkoholizálás, csoportosulás volt jellemző, ők benn maradnak, hiszen nem kockáztathatunk a többiek rovására – magyarázta az intézményvezető, aki hozzátette, karantén céljára, gyanús esetek elkülönítésre a zsilipszobát használják, melyhez külön bejárat és tisztálkodó helyiség is tartozik. Szerencsére eddig csak elővigyázatossági okból volt erre szükség.

– Jelen helyzetnek jó és rossz oldalát is megtapasztaltuk. Igyekszünk kihozni belőle a jót: felkészültünk, hogy az alkoholizmussal küszködőknél delíriumos problémák jelentkezhetnek, de szépen átvészelték a nehéz napokat. Jó ötletnek bizonyult a sütéshez használatos rumaroma, ezt a teájukba csepegtetik, kedvelik az íze miatt. Emellett sült csirkecombból készítünk pecsenyezsírt, amit nagyon szeretnek.

Adományok

Szívesen fogadnak mindent, ami a napi életvitelnél felhasználható, például a mikró, a grillsütő, kisebb DVD-lejátszó. Ezek használtak is lehetnek. – Van lehetőségünk tartós élelmiszer tárolására: tésztafélék, konzervek, lekvárok, befőttek, étolaj mindig kelendő.

Régebbi adományból lisztünk és cukrunk bőségesen maradt, viszont zsírt minden mennyiségben elfogadunk. Érezhető a lakosság és a vállalkozók gondoskodása: süteményt, péksüteményt küldenek, főtt ételt hoznak, együttérzésükről biztosítanak minket – tette hozzá a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában