hit

2020.04.06. 06:40

A szalézi atya szerint a hit próbájának időszaka a mai helyzet

Ábrahám Béla szalézi atya idei utolsó nagyböjti konferencia­beszédét tartotta a péliföldszentkereszti kegyhelyen április első vasárnapján.

F. K.

Forrás: szaleziak.hu

A járványveszélyre tekintettel a hívek csak a távolból, élő közvetítésben hallhatták gondolatait a világhálós közösségi oldalon. A szaleziak.hu híre szerint Béla atya napjainkat úgy jellemezte, hogy talán a hit próbájának időszaka. Annak próbája, hogy a közösség érdekében hozott törvényeknek hogyan tudjuk alávetni magunkat. A ma embere nem szeret senkire és semmire sem rászorulni, független kíván lenni, bizonyítani akarja önállóságát, identitását, felkészültségét, képességét. De rászorulunk Isten irgalmára.

Az ember ezt a mindenre való képességét, álmát, valóságát könnyen kivetíti Istenre. Ha nem gondoljuk azt, nem mondjuk ki, hogy rászorulunk a jelenlétére, a szeretetére, gondviselésére, akkor csak egy megszokott forma a vallásosságunk. A most történéseinek forgatagában azokat a napokat éljük, amikor a közösséget Istennel, az imádságot nehezebb megélni a megszokott közös szentmise nélkül. De ami ezekben a napokban bennünket most nehézségként, szenvedésként ér, az nem valami büntetés, hanem adott esetben kihívás, próbatétel. Azért, hogy az Isten megdicsőüljön – jelentette ki az atya.

Ábrahám Béla szólt arról is, hogy a szalézi elődök sokszor indultak újra nagy hittel a semmiből. Példaként emelte ki Havasi Józsefet, akinek emlékművét az elmúlt hónapban avatták a nyergesújfalui Zafféry Károly Szalézi Középiskola udvarán. Az atya 1991-től tizennyolc éven át volt magyarországi tartományfőnök. A rend tagjai nem önmagukat kezdték újjáépíteni, hanem nagy erőkkel az ifjúság jövőjét készítették elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában