Énekszóval, díjátadóval is emlékeztek a nagy magyar tragikára a Bakonyalján

2020.03.05. 13:41

Énekszóval, díjátadóval is emlékeztek a nagy magyar tragikára a Bakonyalján

Rendezvénysorozattal ünnepelték Ászáron Jászai Mari születésének 170. évfordulóját. Szülőházánál koszorúval tisztelegtek emléke előtt, majd a művésznőről elnevezett általános iskolában tartottak mese- és prózamondó versenyt, illetve az iskola diákszínészei mutatták be előadásukat.

Goletz-Deák Viktória

Jászai Mari születésének 170. évfordulóját ünnepelték Ászáron, majd a művésznőről elnevezett általános iskolában tartottak mese- és prózamondó versenyt.

Fotó: Beküldött

Nagy esemény a falu életében Jászai Mari születésnapja. A város szervezésében szülőházánál minden évben koszorúzással emlékeznek meg a színésznőről. Idén pedig már ötödik éve egy egész hetes rendezvénysorozattal tisztelegnek emléke előtt.

Nyitóprogramként átadták a Simon István-díjat, amit minden évben egy, a település fejlődéséért sokat tevő személy kap meg. Idén Kohlné Ivánkai Katalin, a falu volt alpolgármestere, az Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület alapító tagja vehette át a kitüntető címet. A díjátadó után pedig Kovács Nóri, Nemzeti Értékként elismert, Magyar Kultúráért Díjjal kitüntetett énekesnő műsorát hallgathatta meg a közönség. Február 24-én Jászai Mari szülőházánál, több neves színész részvételével helyeztek el koszorúkat. Délután pedig a Nemzeti Színház nagyasszonyáról elnevezett általános iskolában tartottak mese- és prózamondó versenyt.

 

– Minden évben úgy tisztelgünk a színésznő emléke előtt, hogy ezen a napon rendezzük meg a mese- és prózamondó versenyünket. Az óvodásoktól a nyolcadik osztályosokig öt korcsoport mérettethette meg magát. Ászár mellett Bakonysárkány, Bakonyszombathely, Bana, Ete, Kisbér, Mezőörs, Nagyigmánd, Súr és Tárkány iskolásai képviselték a több mint 50 fős mezőnyt. A gyerekek egy-egy előre kiválasztott elbeszéléssel, vagy mesével készültek, amelyet a zsűri és a szülők előtt adtak elő kategóriánként – árulta el Garas Mariann, az intézmény vezetője, aki elárulta, hogy a gyerekek a verseny után sem pihentek.

– Az elmúlt két hónapban minden percet megragadtak a tanulók és a tanárok is, hogy a rendezvénysorozat zárására, a hétvégi iskolai fellépésre készüljenek. Szombaton a sok-sok tehetséges diák színdarabokkal, táncokkal, énekekkel, zongoradarabokkal, furulyaszóval, prózákkal kötötte le a több száz néző figyelmét. A színvonalas műsor végén pedig ovisok, iskolások, nyugdíjasok, dédszülők és dédunokák, nagyszülők és unokák együtt énekelték a Tavaszi szél című népdalt – mesélte az igazgató.

[Eadvert]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában