Népművészet

2020.03.04. 14:30

A megújulás jegyében mulattak a szőnyi reneszánsz napon

A szőnyi reneszánsz napon a népművészet jegyében kínáltak programokat az érdeklődőknek. A résztvevők különböző kézműves szakmákkal ismerkedhetnek meg a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

Már több mint egy évtizedes hagyományra tekinthet vissza a szőnyi reneszánsz nap, amelyet 2008-ban, a reneszánsz évében szerveztek meg először a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A tavaszváró napon a népművészet jegyében kínáltak programokat az érdeklődőknek.

Nyikus Anna főszervező, a művelődési ház szakmai vezetője elmondta, a résztvevők különböző kézműves szakmákkal ismerkedhetnek meg. A megyei népművészeti egyesület tagjai, többek között fa- és csontfaragó, csuhés, gyékényes, fazekasmester, csipkekészítő és textiles művészek hozták el alkotásaikat a szőnyi alkalomra, amelyeket a téli időszakban készítettek el. Nem csupán a közönséggel való találkozásnak nyújt helyszínt a művelődési ház: a népművészek egymással is eszmét cserélhetnek. Minden alkalommal újdonsággal is készülnek.

K. Kovács József, a hetvenegy éves csolnoki fafaragó például a közelmúltban ismerkedett meg a furulyakészítés mesterségével a Csoóri Sándor Program keretében. Elkészített palóc pásztorfurulyáit Szőnybe is elhozta. Először vett részt az eseményen Koczka mama, aki tartósítószer-mentes lekvárokkal, finomságokkal érkezett.

Nyikus Anna úgy vélte, a reneszánsz kor öltözködése, hangulata, táncai is vonzóak a résztvevők számára. A gyerekeket, családokat délelőtt a Mocsai Pajtaszínház Boszorkányos meséje szórakoztatta, majd a Duna Népdalkör készült kamaraműsorral. A győri Klausz Consort gitáregyüttes műsorát követően Gábor Klára, illetve az Újhold régi zene- és táncegyüttes reneszánsz táncházzal, táncoktatással várta a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában