Segítő társ

2020.02.19. 20:00

Így nevel vakvezető kutyát Prizmából az esztergomi család

Kürtös után újabb labradorkölyökből nevelhet vakvezető kutyát az esztergomi Speier család. A tavaly megszerzett rutin birtokában akár még könnyebben taníthatják meg Prizmának mindazt, amelynek segítségével egy igazi, minden pillanatban segítséget nyújtó társ válhat belőle.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Speier család tavaly csatlakozott a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány kölyöknevelő programjához, melynek keretében egy nyolchetes labradorkölyök boldog nevelői lettek. Kürtös azóta felnőtt, és már Kecskeméten él látássérült gazdájával, az esztergomi család pedig januárban újabb négylábúval bővült.

– Prizma nyolchetes korában került hozzánk. Rendkívül örültünk, hogy újra vállalhattunk egy kiskutyát. Sokkal könnyebb minden, hiszen kamatoztatni tudjuk a Kürtös nevelésénél elsajátítottakat. Ezen felül pedig segítséget is kapunk az alapítványtól – mondta Speier Sára.

Kürtös már az új gazdájával él együtt

Kürtös, a Speier család korábbi kutyája 2019 év elejétől júliusig nevelkedett Esztergomban, majd kiképzőhöz került, november elején pedig először találkozott jövendőbeli gazdájával. Mint megtudtuk, ilyenkor szimpátiateszten vesznek részt, ahol szinte azonnal kiderül, hogy megvan-e a kutya és az ember közötti megfelelő összhang.

Speier Sára elmondta, hogy az összeszoktatás során a látássérült személynek is megtanítják, hogyan kell bánni a kutyával. Szituációkat gyakorolnak, például azt, hogy a kutya az utcán és a közlekedési eszközökön szabad ülőhelyet keres és odavezeti gazdáját a zebrához és épületek bejáratához. Kürtös és gazdája jelenleg együtt élnek Kecskeméten és javában készülnek a közlekedésbiztonsági vizsgára. Ha sikerül, akkor hivatalosan is vakvezető kutyának lehet őt nevezni. Emellett pedig az alapítvány munkatársai is folyamatosan követik majd, hogyan alakul kettejük kapcsolata és milyen a közös munka.

Ahogy tavaly Kürtös esetében, úgy Prizmánál is vezetnek egy fejlődési táblázatot, melyből kiderül, hogy az adott korban hogy áll az egyes feladatokkal. A család kapott egy viselkedési kézikönyvet is, amely rögzíti, hogy adott korban mi várható és mi tanítható meg a kutyának.

– Nagyon hasznosak azok a tippek is, melyek az ember és a kölyökkutya közötti szoros kapcsolat kialakítását írják le. Prizma nagyon okos, szívesen tanul, bár még nem annyira magabiztos. Igyekszem megtanítani neki, hogy nem minden feladat után jár jutalomfalat, éppen ezért később főleg szociálisan, vagyis szóban jutalmazom őt – tette hozzá Sára.

A kutya a tervek szerint egyéves koráig lesz a családnál, majd Kürtöshöz hasonlóan kiképzőhöz kerül. Addigra az alap engedelmességi feladatokat tudnia kell, tehát az ül, fekszik, marad, lábhoz vezény­szavakra megfelelően kell reagálnia. Fontos, hogy az alapokat jól elsajátítsa, mert amikor „dolgozni” fog, akkor ő vezeti majd a gazdáját és könnyíti meg a mindennapjait. A Kemma.hu videót is készített arról, hogy gyakorol Prizma gazdijával, Sárával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában