beruházás

2020.02.29. 15:30

Egymilliárd forintból újul meg az esztergomi telep, a Sándor-major

A rendkívül rossz állapotban lévő lakóterület rekonstrukciójára pályázaton nyert összeget az önkormányzat. A lakókat folyamatosan készítik fel az életkörülményeik lehetséges megváltoztatására.

Pöltl Oxi Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Az Esztergom-Kertvárosban található Sándor-major két ütemben megvalósuló integrációs célú megújulásáról kiadott önkormányzati kommüniké szerint a Széchenyi 2020 program keretében valamivel több mint háromszáz millió forintos támogatásból valósul meg a közösségfejlesztő program. A 2018-as pályázaton a településrész fejlesztésére, átalakítására összesen 1 milliárd forintot nyert az önkormányzat.

A Sándor-majorban mintegy százhúszan laknak, számukra a 2022 szeptemberéig tervezett beruházással párhuzamosan rehabilitációs lehetőségek állnak rendelkezésre, melyekkel felkészítik az életkörülményeik lehetséges megváltozásaira, pénzügyi, álláskeresési tanácsadást nyújtanak számukra, valamint fokozzák a helyi szociális jelenlétet, illetve számos közösségi programot szerveznek. A város ez utóbbi feladatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a HÍD Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Központtal közösen végzi majd el.

A Sándor-majorban rendkívül leromlott állapotú házakban élnek a lakók (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

Az elképzelés az, hogy ne csak új, korszerű lakótelep épüljön itt. A program a „Sátorkői út 4–6–8. szám alatt található 35 lakást tartalmazó szegregátum lakosainak nyújt rehabilitációs, társadalmi integrációs és helyi közösséget fejlesztő szociális, egészségügyi, családsegítő, a gyerekek iskolai felzárkózását segítő kiegészítő oktatási és készségfejlesztési komplex programokat, életvezetési tanácsadást, folyamatos szociális jelenlétet.”

Már 2015 óta jelen van a telepen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely 2018-tól, a pályázatnak köszönhetően kibővített szolgáltatásokkal segíti a Sándor-majorban élő családok életét. Ennek ottani centruma a Jelenlét-program alapján működő közösségi ház, ahol fürdési, oktatási, nevelési lehetőség, valamint játék és számítógép várja a lakókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában