Szakmai nap

2020.02.20. 14:07

Dorogon és Esztergomban bepillanthatunk a repülés és a bányászat történetébe

Szakmai napot szerveznek Dorogon és Esztergomban március 2-án, az előadássorozat keretében a résztvevők megismerkedhetnek Esztergom jelentőségével, az esztergomi repülőipar történetével, valamint a dorogi bányászattörténeti Miniverzummal.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Közös szakmai napot szervez tagjainak és az érdeklődőknek Dorogon, illetve Esztergomban a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) és az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület. A rendhagyó esztergomi és dorogi kirándulás és előadássorozat keretében a résztvevők megismerkedhetnek Esztergom jelentőségével, az esztergomi repülőipar történetével, valamint a dorogi bányászattörténeti Miniverzummal.

Noha a rendezvény csak március 2-án, hétfőn lesz, a jelentkezéseket már most várják – tájékoztattak a szervezők. Ami a részletes programot illeti, aznap 10.30-tól dr. Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója tart előadást a Szent Adalbert Központban Esztergom jelentősége a magyar történelemben címmel. Az ebédszünet után Bende Lajos ismertetőjét hallgathatják meg az érdeklődők az esztergomi repülőgyár történetéről. Bende Lajosról érdemes tudni, hogy hosszú éveken át munkatársa volt idősebb Rubik Ernőnek, együtt terveztek sok repülőgépet, köztük a legismertebbet, a Góbét.

Az esztergomi programok után délután már Dorogra várják a szakma képviselőit, illetve a nagyközönséget. 15.30-tól Simon Petra, a Rei­mann Miniverzum kulturális menedzsere tart tárlatvezetést és bemutatja a Dorogi Medence 222 évre visszatekintő bányászati történetét.

A nemrégiben átadott intézmény megálmodóinak bevallott célja volt, hogy egyesítse a szakmai információátadást az élményszerű bemutatással, a „szórakoztatva tanítás” koncepció mentén, vagyis a laikusok is hasznos és könnyen befogadható ismeretekre tehessenek szert a bányász szakma kapcsán. A szakmai napra egyebek mellett a Magyar Idegenvezetők honlapján jelentkezhetnek az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában