egyházi élet

2020.02.26. 19:50

40 napos böjt kezdődött

A hitben való elmélyülést és vezeklést középpontba állító nagyböjt február 26-án vette kezdetét.

P. O. Z.

A hitben való elmélyülést és vezeklést középpontba állító nagyböjt február 26-án vette kezdetét.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A magyarországi római katolikus hívek ezen időszak nyitányaként vehettek részt az esztergomi bazilikában tartott szentmisén, ahol Kovács Zoltán, az esztergomi szeminárium rektora vezette a liturgikus alkalmat. A hamvazószerda liturgiája különleges, hiszen ekkor rajzolnak keresztet a hívek homlokára a barkaág hamvából. A hamvazás szokása az őskereszténység korából származik, amikor az ószövetségi időkhöz, szokásokhoz hasonlóan a vezeklés idején hamut szórtak a fejükre a hívők, ugyanakkor egyházi hagyománnyá csak a 12. századtól vált.

Az esztergomi bazilikában tartott hamvazószerdai misén Kovács Zoltán, az esztergomi szeminárium rektora többek között a következőket emelte ki prédikációjában: „Böjtölésünk ne a külsőségekben nyilvánuljon meg, ahogy az evangéliumban is olvassuk, hanem a böjtben rendezzük kapcsolatunkat Istennel és embertársainkkal. Emellett a nagyböjt jó lehetőség arra, hogy testünk és lelkünk egységének harmóniáját is helyreállítsuk, ha szükséges.”

A homília után a szokások szerint a barka hamujával rajzolták a vezeklés jelét a bazilikában összegyűlt hívek homlokára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában