séta

2020.01.19. 16:23

A ködben is magával ragadó Öreg-tóval ébredtünk vasárnap reggel

Ki korán kel, ha aranyat nem is, de ködöt biztosan lel. A tatai Öreg-tónál tettünk egy sétát vasárnap, hogy megnézzük, hogyan ébred a tó és környezete.

Szűr Annamária

sdr

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szűr Annamária

A napfelkelte után vágtunk neki, s bizony nem mondhatjuk, hogy magunk lettünk volna az Öreg-tónál. Itt most nem a vadludakra, vagy a túlpartot gondosan rejtő ködre gondolunk, hanem arra, hogy kedves sétáló öreg hölgyekkel is találkoztunk a lovardánál, számtalan futóval, sőt, egy külföldi turista csoporttal is a platánfánál például.

Az immáron fehéren világító kastély egy vérbeli tatait még mindig meglep, e sorok íróját legalábbis mindig, még úgy is, hogy már tudjuk, az Esterházy-sárga előtt fehér volt anno az épület. Azoknak, akik várják, hogy mikor korcsolyázhatnak a tavon, van egy rossz hírünk: a platánfánál a várfal alatt láttunk csak egy kis részt befagyva, de az egyrészt megközelíthetetlen, másrészt korizásra teljesen alkalmatlan.

A borostyánok között békésen lengedező pókot semmi sem tudta kizökkenteni nyugodt ingázásából, és szerencsére a tavon telelő madarakat sem. Néhány perces időközökkel szépen húztak el a vízről, élelem után kutatva. A tófarok felé haladva az Építők Parkjánál bátortalan útitársunk is akadt: egy macska nézte meg jól magának a kora reggeli krónikást, de utána egy még meleg autó jobban lekötötte a figyelmét.

Tiszta fekete társával már az egyik legújabb építménynél a vízelvezető rendszer kivezetőjénél találkoztunk. Óvatosan közelítette meg a csörgedező vizet, hogy aztán lefetyeljen párat, miközben gondosan (vagy inkább félszegen?) a futókat is szemmel tartotta. Magára is hagytuk, hadd őrjáratozzon tovább, miközben mi saját városunkban „turistáskodtunk” tovább, meggyőződve arról, hogy Tatába bizony még ködös időben is bele lehet szeretni (újra).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában