jubileum

2020.01.07. 17:30

Koszorúzással ünnepelték a nyolcvan éves népfőiskola születésnapját Tatán

A Tatai Népfőiskola megalakulásának 80. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést január 7-én a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A Tatai Népfőiskola 1940. január 7-én kezdte meg működését a mai népfőiskola névadója, Magyary Zoltán segítségével. A népfőiskola célja a fiatalok ismereteinek bővítése, szellemi fejlődésük, tájékozottságuk elősegítése volt, amit sikeresen teljesítettek.

– Magyary Zoltán és szakmai csapata szervezte a népfőiskolát, melynek megalakulását egy több éven át tartó és a járásban zajló szociológiai kutatás előzte meg. A kutatás megállapította, hogy számos feladat áll előttük, így ennek nyomán Márkus Jenő református tiszteletes ötlete alapján alakult meg a népfőiskola 1940. január 7-én, az első állami népfőiskolaként – mondta a megemlékezésen Keresztesi József a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) örökös, tiszteletbeli elnöke.

A Tatai Népfőiskola tanfolyamainak elindítása Benda Kálmán vezetésével zajlott. A népfőiskola 1944-ig működött, és összesen hét tanfolyam szervezésére került sor. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 165 fő vett részt a népfőiskola tanfolyamain.

A Tatai Népfőiskola nem csupán egy volt a korszak széleskörűen elterjedt népfőiskolái között, hanem kiemelt szerepet töltött be, hiszen az országos hírű szakemberek közreműködése, a piarista tanárok előadásai és a népi írók számos tagjának programjai segítették a népfőiskolások szellemi felkészítését.

Michl József polgármester a jubileumi megemlékezésen elmondta, hogy a város hálás a helyi népfőiskola minden munkatársának, hiszen már a kezdetektől óriási többletet adtak Tata életéhez.

A beszédek után a kormánymegbízott, a társaság és a város vezetői elhelyezték koszorúikat az Erzsébet királyné téren, az egykori Malom Szálló falán lévő emléktáblánál.

További részletek a 24 Óra január 8-i számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában