éremért utazik

2020.01.31. 11:30

Európa-bajnokságra készül a nagysápi bajuszkirály

Európa-bajnokságra készül Palotai Attila, a nagysápi bajuszkirály, aki magyarbajusz-kategóriában szeretné elhódítani a hőn áhított címet.

Walczer Patrik

Forrás: Beküldött

A magyar történelem, azon belül pedig a betyárok históriája mindig is élénken foglalkoztatta Palotai Attilát, aki egy csókakői rendezvényen ismerkedett meg közelebbről a hagyományőrzőkkel. Azóta évek teltek el, több kiemelt rendezvényen is megfordult, köztük számtalan versenyen is megmérette magát.

A kunszállási, valamint a kunsági versenyeken elért sikerek mellett 2018-ban elnyerte a Borsodi Bajuszkirály címet, tavaly pedig Harsányban végzett az első helyen. Palotai Attila úgy döntött, ideje külföldön is szerencsét próbálnia.

Európa-bajnokságra utazik a nagysápi bajuszkirály (Fotó: Beküldött)

– A világ létező összes versenyén, így az idei Európa-bajnokságon is hirdetnek magyarbajusz-kategóriát, melyen szeretnék részt venni – mondta, majd megjegyezte: még Salvador Dali is büszkén hordta nemzetünkre jellemző arcszőrzetet.

A Magyar Bajusz Társaság is elismerően beszél Palotai Attiláról, aki úgy határozott: itthon már elért eredményeket és ideje megpróbálni a következő lépcsőfokot. Ahhoz azonban, hogy sikerrel zárja az első külföldi megmérettetését, gondosan kell ápolnia az orrseprűjét.

– Fürdésnél mindig a bajusz az első, melyet szigorúan a legjobbnak gondolt tisztítószerekkel, még balzsammal is megtisztítom. Nőni mindenkinek növekszik, de rengeteget számít az egészség, mert a szálak könnyen kiszáradnak és végighasadnak. A társaság szerint a titok az, hogy nem szabad, hogy vas érje, vagyis kerülni kell a levágást – tette hozzá.

Palotai Attila szerint gondos, jó gazdának kell lenni, mert különben nem fog gyarapodni az arcszőrzete, sőt még az étkezésnél is roppantul oda kell figyelni rá. Nagy bizalommal utazik majd el külföldre, és nagy álma, hogy a kontinensbajnoki cím mellett egyszer Hortobágyon a Puszta Bajuszkirálya címet is elhódítsa.

Ápolják a hagyományokat

Palotai Attila szerint nagy hangsúlyt kell fordítani arra, hogy megismerjék a fiatalabb generációk a magyar történelmet és a betyárok életét. Csapattagjaival rengeteg rendezvényen vesznek részt, emellett a Cséphadaró Hagyományőrző Egyesülettel is arra törekednek, hogy őrizzék és továbbadják a hagyományokat. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 1,2 millió forintnyi támogatást kapnak arra, hogy iskolákban rendhagyó tanórákat tartsanak, de technikai felszereltségeiket is javítanák. A közelmúltban Tinnyére látogattak, ahol a gyermekek kezükbe is vehették az eszközöket, de bemutatták nekik a tanyasi életmódot is. Emellett az egyesület célja, hogy Nagysápon Palotai Attila édesanyja, Burján Ilona tiszteletére egy foglalkoztató tájházat alakítsanak ki, ahol bizonyos foglalkozásokat, mesterségeket is elsajátíthatnának az érdeklődők. Tavaly, december 31-én a csapat a tatabányai Turul-szobornál csergetéssel búcsúztatta az esztendőt, melyből szeretnének hagyományt is teremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában