alkotások

2019.12.14. 06:31

Görgényi István festőművész életmű-kiállítása nyílt meg a Tatabányai Múzeumban

Az egyedülálló művészi hagyaték kétszázötvennél is több alkotása január végéig tekinthető meg a Tatabányai Múzeumban.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Görgényi István tatabányai festőművész életműkiállítása nyílt meg a Tatabányai Múzeumban. A kétszázötvennél is több műalkotás között ezúttal plasztikai alkotásai is szerepelnek. A Rigó-gyűjteményt Tóth Enikő művészettörténész-főmúzeológus, a kiállítás kurátora ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Görgényi István 1917-ben született Bánhidán. A képzőművészeti főiskola elvégzése után többször járt külföldi tanulmányúton. Miután hazatért Tatabányára bányászként dolgozott, majd rajztanár, grafikus lett. Tagja volt a Bányász Képzőművész Körnek.

A művész 1973-ban hunyt el, alkotásai ezt követően egy pince mélyére kerültek. Évtizedekkel később, 2005-ben három kép keltette fel Rigó Erik figyelmét, ám végül megvásárolta a több mint ötszáz darabból álló teljes hagyatékot: olajfestményeket, akvarelleket, ecset-, ceruza- és krétarajzokat, valamint plasztikai alkotásokat.

Görgényit főként csendéleteiről és portréiról ismerték korábban. A most bemutatott gyűjtemény azonban átírta a festő életművét. Portrék, önarcképek, aktok, csendéletek, bányász életképek, Tatabányát ábrázoló alkotások mellett terrakotta szobrokat, valamint az 1956-os eseményekhez kapcsolódó képeket is tartalmaz. Ezek létezéséről a gyűjtemény 2005-ös felbukkanásáig senkinek nem volt tudomása. Hátborzongató, sokszor szimbólumokkal ábrázolt történetek, erőszak, rablás, kiszolgáltatottság, kegyetlenség zuhan a szemlélőre. A súlyos témát a plafonról lelógatott festmények teszik kicsit elviselhetőbbé. Az egyedülálló művészi hagyaték január végéig tekinthető meg a Tatabányai Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában