hagyományőrzés

2019.12.04. 07:00

Bányászhagyományokat elevenítettek fel a tatabányai emlékülésen

A Szent Borbála Hagyományőrző Emlékülést szervezett a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány és a Tatabányai Múzeum. Az egész napos program középpontjában ezúttal is a bányász hagyományőrzés, valamint az ehhez kapcsolódó kulturális emlékek megőrzése, bemutatása állt.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Kiss Vendel történész muzeológus nyitotta meg a konferenciát, majd John Katalin, az oktatási és kulturális bizottság elnöke vont párhuzamot az adventi várakozáshoz kapcsolódó gyertyagyújtás és a bányászok védőszentjének útmutatása között. Hozzátette: az elmúlt években rendszeresen vett részt a szakmai napon, s minden alkalommal kapott valami újat. Kiemelte: fontos, hogy a fiatalok is tisztában legyenek e nap jelentőségével.

A programon több előadást hallhattak az érdeklődők. Balogh Csaba, a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt Selmecbánya örökségéről Tatabánya bányászatában és hagyományaiban. A két város 2017-ben kötött testvérvárosi együttműködést. Előadásában rávilágított a selmeci bányászat csaknem ezeréves múltjára, s az erre épülő akadémia létrejöttére. Kiemelte: sok a hasonlóság a bányászat területén, ám amíg Selmecen érceket, Tatabányán eocén kori szenet bányásztak.

A konferencián többek között Dallos István helytörténeti kutató Tatabánya kultúrtörténetéhez kapcsolódó előadást tartott. Két ember tevékenységét, munkásságát emelte ki. Sebestyén Ferenc fotóalbuma a Tatabányai Múzeumba került, és ehhez kapcsolódott Fábián Imre legendás filmje, a Palás Tóni, amely a sztahanovista rendszer elé állít görbe tükröt. A rövidfilm az ötvenes években készült, amikor Tatabányán is folyt a harc a jobb minőségű szénért. Fábián Imre a tatabányai bányászképzőkör tagjaival együtt alkotta meg Palás Tóni figuráját, aki saját kárán tanulja meg: a szén jó minősége közös érdek. Sebestyén Ferenc fotókat készített a film készítéséről és a korszakról. A konferencia résztvevő ízelítőt láthattak a filmből, amelyet a közelmúltban digitalizáltak.

Az eseményen szó volt a Jó szerencsét!-köszöntés eredetéről, a Csordakúti Bányaüzemről is. Tóth Enikő művészettörténész főmuzeológus pedig Kukán Géza (1890–1936) „Újraélesztés” című festményét mutatta be. Az első igazi bányászfestő alkotását pályázati támogatással sikerült restauráltatni. Kukán 1914-től négy éven át dolgozott a tatabányai bányákban, s az itt szerzett élményei alapján készítette el alkotását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában