gyarapítás

2019.11.03. 17:23

Kecsegéket telepítettek a Duna több megyei szakaszán

A horgász szövetségek célja, hogy a kecsege állománya gyarapodásnak induljon, ezért ki szabad fogni, de a méret és súly meghatározása után vissza kell dobni.

Kovács László

A víz világnapja - Kecsegéket telepítettek a Dunába

Forrás: Beküldött

Fotó: Mónus Márton

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) háromezer kecsegét telepített a Dunába Almásfüzitő, Dunaalmás, Esztergom, Komárom és Lábatlan térségében. Lábatlanon az általános iskolások engedhették a folyamba a halakat, part menti biológiaóra keretében.

A kecsege Magyarország egyik őshonos hala, mely nagyon sokáig csak csökkenő állományban volt jelen a hazai vizekben. Miután az összes Duna menti horgász szövetség telepíti a fajt és a folyam az utóbbi években sokat tisztult, a kecsege újból nagyobb számban jelent meg legnagyobb folyónkban.

A horgász szövetségek célja, hogy a kecsege állománya gyarapodásnak induljon, ezért ki szabad fogni, de a méret és súly meghatározása után vissza kell dobni. A horgászok beszámolói szerint a hal egyre gyakrabban fordul elő, jól érzi magát a folyóban.

Minden megyei szövetség a területén az elvihető fajok közé emelheti a kecsegét, ha állományuk kellőképpen megerősödött, azonban ekkor is méretkorlátozással határozzák meg, hány centiméteres hosszúságtól számít zsákmánynak.

A KEMHESZ most hat mázsa, egynyaras halat telepített. Az akció költsége megközelítette a másfél millió forintot. Az összeg felét a MOHOSZ-tól pályázaton nyerte a szövetség. A lábatlani Arany János általános iskola diákjai a helyszínen biológiaóra keretén belül ismerkedhettek meg e különös formájú hallal, és részt vehettek a növendékek szabadon engedésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában