készenlétben

2019.11.15. 14:00

Az extrém időjárási körülményekre is felkészültek a szakemberek megyénkben

A klímaváltozásból is adódóan egyre gyakrabban szembesülünk időjárási anomáliákkal. Az extrém helyzetekre viszont meglehetősen körülményes minden tekintetben felkészülni. Azok a szervezetek, testületek azonban, amelyek a rendkívüli időben is a lakosság „biztonságért felelnek”, előzetesen mindent megtettek azért, hogy rendkívüli időjárási viszonyok között se legyenek szűkebb hazánkban problémák.

Petrik József

Az elmúlt években meglehetősen gyakran fordultak elő szokatlan időjárási viszonyok. Az erre történő felkészülésről számoltak be pénteken a kormányhivatalba. Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság (MVB) elnöke, ez utóbbi pozíciójában hívta össze tájékoztatóra azoknak a szervezeteknek a vezető képviselőit, akire kiemelt feladatok hárulnak, ha a téli időjárás úgymond, kritikusra fordul.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy az MVB felkészült arra, hogy adott esetben intenzív havazás se okozzon gondot szűkebb hazánk életében, valamint a téli nehézségekből a lakosság minél kevesebbet érzékeljen. Szunyog Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem időben ellenőrizte a megye kockázati helyszíneit, és bárhol képes a beavatkozásra, miközben folyamatosan ellenőrzik az időjárás-jelentések adatait.

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár törzsfőnöke úgy fogalmazott, a tatai alakulat kész a társszervezetekkel együttműködve a beavatkozásra. A megyei tiszti főorvos asszony egyebek mellett elmondta, hogy a katasztrófavédelem munkatársaival közösen ellenőrizték a téli melegedők, pihenők állapotát, befogadóképességét.

Barabás Zsolt, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatóságának első ember arról számolt be, hogy a társaság már november 10-e óta téli üzemmódra váltott.

További részletek a 24 Óra november 16-i számában!

Ezek is érdekelhetik