tudatlan ártalom

2019.11.02. 14:22

A kavicstornyok építése kárt tehet a dunai élőlények búvóhelyeiben

A kövek kimozdítása és a mederből való kiemelése tönkreteszi a parányi állatok búvóhelyeit, amellyel nagy mértékben beavatkozunk a természet életébe.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Igazi hóborttá vált a kőtornyok építése, melyekkel a Dunánál és a hegyvidéki területeken is egyaránt találkozhatunk. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (DINPI) azonban nem éppen díjazza az efféle cselekedetet, mi több, arra kérik a kirándulókat, hogy a természetben a lehető legkisebb nyomot hagyják maguk után.

A minap a Duna dömösi szakaszán sétáltunk, amikor a hajókikötő közelében több, kisebb-nagyobb toronyra figyeltünk fel. Furcsállottuk is, hogy az egyik partszakaszon valakik azzal ütötték el idejüket, hogy az egyensúlyt megtalálva próbálták egymásra helyezni a kavicsokat. Bár tény, hogy a fotókon jól mutat, netán egy-egy szelfi több száz lájkot is kap, abba kevesen gondolnak bele, hogy ezzel a szokással akarva-akaratlanul is károkat tehetünk a környezetünkben.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága néhány héttel ezelőtt közleményt adott ki, melyben próbálnak mindenkit lebeszélni erről a hóbortról, mi több, egyenesen tiltják a kőtornyok építését. Szerintük ugyanis ezáltal jelentős mértékben beavatkozunk a természet életébe és hatással lehetünk az élőlényekre is. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot.

Kálmán Gergely kommunikációs referens elmondta, hogy a Balaton-felvidéki kollégáik állásfoglalása megfelel a valóságnak. A hegyvidéki patakokban emelt kőtornyok valóban rossz hatással vannak a vízi élőlényekre. Úgy gondolják, hogy a kövek kimozdítása és a patakból való kiemelése tönkreteszi a parányi állatok búvóhelyeit, ezért mindenkit arra kérnek, hogy tartózkodjanak az efféle cselekedettől.

– Lehet, hogy csak néhány kőről van szó, de a patak azon szakaszán csak ez a pár kő biztosít búvóhelyet. Emellett balesetveszélyes is – olvasható a közleményben.

Egyébként nem csak hazánkban szeretnék felvenni a kesztyűt a toronyépítőkkel szemben. A spanyolországi Kanári-szigeteken például Ne hagyj nyomot! (spanyolul Pasa Sin Huella) hashteggel internetes kampányt is indítottak. Az akció lényege, hogy megpróbálják lerombolni az építményeket és megakadályozni az újabb kőemeletek építését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában