látássérültek

2019.10.15. 16:34

A Fehér Bot Hete azokra fókuszál, akik sajátos eszközökkel látják a világot

A Vakok Állami Intézetének tatai intézményében nyitották meg a Fehér Bot Hetek 2019 elnevezésű sorozatot. A hagyományos eseménysor célja, hogy felhívja a gyengénlátók mindennapjaira, a társadalmi integrációra a figyelmet.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Kedvesen fogadták az érkezőket. Kinek információval, másoknak egy segítő vállal, kézzel segítettek. Ez utóbbira is nagy szükség volt. Főként a gyengén látók esetében, akiknek többsége még fehér botot is fogott a kezében. Az aulában kézműves termékeket ismerhettek meg a Tata és Térsége Kézműves Egyesület néhány tagjának jóvoltából.

Kézműves termékek közül válogathattak a megnyitóra látogatók (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Az ünnepséget Patányi Katalin, a tatai intézet vezetője nyitotta meg. Dezső Mariann zongora- és Ribli Ilona csellóművész magával ragadó zenei köszöntése után Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Fehér Bort Napjának kialakulásáról beszélt. Az 1969-től létező nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb beilleszkedésük útját. A fehér bot pedig egy francia grófnőtől származik, aki a Párizs utcáin közlekedő vakok állandó veszélyeztetettségére kívánta így ráirányítani a figyelmet.

Michl József polgármester kiemelte: minden évben szeretnék javítani a vakok és gyengénlátók életkörülményeit, s ezúttal is várják a szakemberek, és az érintettek javaslatait.

A köszöntők után Tara Andrea vezetésével a tatabányai Árpád Gimnázium HangSZÍNjáték drámacsoportja lépett fel. Látássérült gyerekek és felnőttek gondolatait tolmácsolták, majd a Tatai Ütőegyüttes koncertjével zárult az ünnepi hét programja.

Az Árpád Gimnázium HangSZÍNjáték dámacsoportja adott ünnepi műsort (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

További részleteket a 24 Óra október 16-i számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában