távhő

2019.10.17. 20:11

Bárki megtudhatta, hogyan látják el távhővel Dorogról az esztergomi lakásokat

Először rendezték meg hazánkban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által megálmodott Erőművek Éjszakáját, melynek keretében országszerte negyvenkettő, köztük a dorogi hőerőmű is megnyitotta kapuit. Az érdeklődés hatalmasnak bizonyult, hiszen négy turnusban, összesen hatvan látogatót vezettek végig az üzem területén.

Walczer Patrik

A látogatók minden kérdésükre választ kaphattak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A védősisakok és láthatósági mellények kiosztása után Vollár Attila, a Veolia Energia Magyarország Zrt. Közép-magyarországi regionális igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, majd ismertette az alapvető biztonsági előírásokat. Ezt követően a központi épület irodájába invitálták a vendégeket, ahol levetítették nekik az erőmű százéves évfordulójára, azaz 2006-ra készített kisfilmet, melyből mindent megtudhattak az üzem történetével és fejlesztéseivel kapcsolatban.

A látogatók minden kérdésükre választ kaphattak (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

A vetítés után Vollár Attila elmondta, hogy 1906-ban abból a célból hozták létre az erőművet, hogy villamos­energiával lássák el az azóta megszűnt bányaüzemeket. Manapság az üzem fő feladata a távhőszolgáltatás, amelyet Dorogon kívül Esztergomban biztosít. Ekkor elhangzott, hogy tizenkét kilométerre, a Duna-parti város északi részén található a Bánomi lakótelep, amelyet szintén ellátnak távhővel. Fritz János, az erőmű vezetője is megannyi érdekességgel szolgált a résztvevőknek, akik azt is megtudhatták, hogy a földgáz felhasználása mellett van olyan kazánjuk, amelyben biomassza és fűtőolaj felhasználásával állíthatnak elő energiát.

Az előadás után megkezdődött a várva várt üzemlátogatás. A csoportok először kívülről tekintették meg az épületeket, köztük a 120 méter magas kéményt. Később bemutatták nekik a gáz- és vegyestüzelésű kazánokat, a turbinákat, az energiatermeléssel kapcsolatos létesítményeket és többek között azt a helyiséget is, ahol az erőmű alkalmazottai számítógépeken keresztül felügyelik az üzemet.

A látogatás végeztével Vollár Attila és Fritz János a cég logójával ellátott ajándékokkal és kiadványokkal kedveskedett a vendégeknek. Az Erőművek Éjszakáján megyénkben nemcsak Dorogon, hanem Tatán és Tatabányán is várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában