tata

2019.09.25. 12:13

Konferenciát is szerveznek Tatán, a tehetségbarát városban

2019-ben Tata elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet. Ennek apropóján Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár is a városba látogatott.

Kemma.hu

Tata elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet. Ennek apropóján Illés Boglárka helyettes államtitkár is a városba látogatott.

Forrás: tata.hu

Fotó: DOMOKOS ATTILA

Szeptember 24-én a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központban tartott sajtótájékoztatót dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár valamint Michl József polgármester abból az alkalomból, hogy Tata 2019-ben elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat díjat.

Ahogy a tata.hu emlékeztetett rá, a város idén nyáron részesült az elismerésben. A díjat olyan önkormányzatok kaphatják meg, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és a tehetséggondozó szervezetekkel is példamutató együttműködést folytatnak.

Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a tatai sajtótájékoztatón elmondta: a tehetséges fiatalok megtalálása, tehetségterületük beazonosítása, felismerése majd folyamatos támogatása valamint a tehetség társadalmi hasznosulásának elősegítése, közös nemzeti ügy.

– Hazánkban a tehetséggondozás kereteit a Nemzeti Tehetség Program biztosítja, melynek elindulásakor 500 millió forint állt rendelkezésre, ám 2019-ben már 3,3 milliárd forinttal tudják támogatni a tehetséges fiatalokat. Ennek köszönhetően 300-350 ezer fiatal kap évente közvetlen vagy közvetett segítséget képességei kibontakoztatásához, továbbfejlesztéséhez – részletezte, hozzátéve, hogy a Nemzeti Tehetség Program forrásainak alapját az adófizetők 1%-os felajánlása adja, ezek a felajánlások pedig évről évre nagyobb számban érkeznek a program javára, ami azt jelenti, hogy a magyar társadalom is egyre fontosabbnak tartja a hazai tehetségek támogatását.

Illés Boglárka (Fotó: tata.hu)

Tata az UNICEF „Gyermekbarát Város” kezdeményezéséhez való 2008-as csatlakozásával olyan irányvonalat határozott meg, amely elősegíti a fiatalok ismereteinek bővítését, a tehetséggondozást, a nemzeti kultúra iránti fogékonyságot. A helyi program egyik célja idén is a fiatal tehetségek felkutatása, tehetséggondozása, egyéni és közösségi fejlődésük, érvényesülésük segítése a minőség, az innováció és az ifjúsági munka elismerése révén.

A szeptemberben megnyílt Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ működésével pedig a fiatal tehetségek felkutatása, tehetséggondozása valóságos, elérhető közegbe kerül a felkínált programok, képzések által nemcsak a város, hanem az egész régió számára.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: a tehetség önmagában kevés, ha nincs megfelelő partner, szakmai segítő hozzá, például egy tanár vagy mentor, és szükség van nagyszerű szülőkre is, akik kicsi koruktól arra nevelik a gyerekeket, hogy dolgozniuk kell a céljaikért és, hogy a munkánkon keresztül tudjuk alakítani önmagunkat valamint a környező világot. Hozzátette: 2014 és 2019 között az Öveges József, a Tata Város Legszorgalmasabb Diákja, az Esterházy Miksa Viator és a Bursa Hungarica ösztöndíjakra több, mint 30 millió forintot biztosított az önkormányzat.

Illés Boglárka és Michl József a tatai sajtótájékoztatón (Fotó: tata.hu)

A város egyébként a díjjal az erkölcsi elismerés mellett 1,5 millió forintot nyert tehetséggondozással kapcsolatos programok megvalósítására, melynek köszönhetően hamarosan megrendezik a tatai tehetségek találkozóját és konferenciáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában