Diákmunka

2019.09.18. 17:30

A diákok körében sikert aratott a nyári munkaprogram

Ebben az esztendőben június és augusztus között több mint ezer diák vállalt hat-, illetve nyolcórás munkát a különböző cégeknél, illetve az önkormányzatoknál.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ezen a nyáron a tervezettnél is 10 millió forinttal többet fordítottak megyénkben a diákmunka-programra, azaz 143 milliót, akkora volt a fiatalok érdeklődésre. Egyebek mellett erről is szó esett a szerdai, kormányhivatalban tartott tájékoztatón. A program eredményeiről dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Nagyné Zölde Mónika főosztályvezető számolt be.

A kormánymegbízott szűkebb hazánk kedvező munakerőpiaci helyzetére is visszavezette a nyári diákmunka sikerét. Kiemelte, hogy több mint ezer fiatalt vontak be a programba. Ennek két pillére volt. A szünidőben az önkormányzatok, illetve az önkormányzati cégeknél dolgozó tanulók állami bértámogatása 100 százalékos volt.

Ebben a szférában 816 diák 81 foglalkoztatónál tevékenykedett hosszabb-rövidebb idei a vakációja alatt. A program másik pillérét a vállalkozásoknál elhelyezkedő fiatalok jelentették. Tizenhat diák tevékenykedett hét munkáltatónál a mezőgazdaságban. A vendéglátásban és a turizmus területén pedig több mint kétszázan. Ebben a szektorban 30 millió forintot használtak fel úgy, hogy a központi bértámogatás 75 százalékos intenzitású volt.

– Büszkék vagyunk ezekre a szép eredményekre és arra is, hogy az ehhez kapcsolódó elektronikus rendszer is jól vizsgázott – emelte ki dr. Kancz Csaba. – Bízunk benn, hogy jövőre is legalább ilyen sikeres lesz ez a nyári diákmunka program.

Nagyné Zölde Mónika egyebek mellet azt hangsúlyozta ki, hogy idén a turizmussal bővült a diákmunka-vállalás lehetősége, amely nagyon népszerű volt a fiatalok körében. Érthető módon, hiszen a diákok ezzel a nyári munkájukkal a kötelező szakmai gyakorlatukat is letudhatták.

Az is örömteli, hogy ebben a szektorban nem járt teljes bérköltség támogatás, mégis sok cég alkalmazott diákokat a nyár folyamán. Ez a vállalkozások gazdasági stabilitását is jelzi. A munkát kínálók között azonban nem csupán úgynevezett nagy társaságok voltak. Hiszen szép számmal vállalt munkát a tanulók a Kuny múzeumban, a Gyémánt fürdőben, a Gottwald Hotelbe, a Tatai Városkapu Zrt.-nél vagy a neszmélyi Szöllősi Pincészetnél is.

A főosztályvezető asszony említést tett arról is, hogy a diákok milyen munkát végeztek. Az önkormányzatoknál elsősorban ügykezeléssel foglalkoztak vagy óvodai kisegítőként dolgoztak. A vendéglátásban hoszteszkedtek, felszolgáltak vagy konyhai kisegítőként ténykedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában