jogi diplomával

2019.08.25. 07:16

Egyetlen álma van a vak banai lánynak, aki eddig minden akadályt legyőzött

Miként lehetséges az, hogy egy lány, aki születése óta teljes vakságban él, a sötét világban megtanul beszélni, majd írni és olvasni, kitűnő érettségit, és jogi diplomát szerez? Hihetetlen élni akarásának, valamint családja támogatásának és segítségének köszönhetően sikerült neki. Írásomban egy nem mindennapi történetet mesélek el, egy nem mindennapi, banai lányról.

Nagy Tamás

Dr. Zsolnai Zsóka 1990. május 4-én látott napvilágot, koraszülöttként, mindössze 75 dekagramm súllyal. Emellett az is „sújtotta” őt és családját, hogy születése óta teljes vakságban szenved. Nehéz időszak volt ez számukra, de aztán szépen cseperedett a kislány és élni akarásának, valamint szerettei támogatásának köszönhetően a sötét világban megtanult beszélni, majd írni és olvasni is. Édesanyja, hogy segítse gyermekét megtanulta használni a Braille-gépet. Kezdetben csak szavakat, majd később mondatokat és egész könyveket írt Braille-be lányának, hogy tudjon olvasni.

Ennek is köszönhetően hétévesen felvették a helyi általános iskolába, ahova négy évig járt, majd jelentkezett a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium nyolc évfolyamos osztályába. Társai közül már ekkor kiemelkedett, hiszen az intézménybe jelentkező mintegy 700 fiatal közül a negyedik legjobb felvételit írta, ami nemcsak családját, de az intézményvezetőt és a tanárokat is meglepte. Mivel nehezen ment neki a járás és nem fejlődött ki semennyire sem a „térlátás” érzékelése – a mai napig nem tud megfelelően tájékozódni –, így édesanyja segítségével oldotta meg a bejárást napi szinten Győrbe.

Zsókának voltak nehézségei az iskolában, ugyanis társai sokszor magára hagyták. Nagy segítség volt számára a nővére Tünde, aki szintén a Kazinczyba járt mindenben segítette testvérét. Kemény időszak volt ez számára, de tanárainak segítségével megértették osztálytársai, hogy több figyelmet igényel a lány. Megértették ezt és segítségére voltak ők is. Édesanyjának, – aki naponta kétszer ingázott Bana és Győr között – sem volt könnyű, de a Volán-társaság támogatta őt és kedvezményesen vehette igénybe a buszt oda- vissza. Hiszen alapból csak akkor kapott kedvezményes jegyet, ha lányával utazott.

Eltelt a nyolc év és jött az érettségi, amelyet sikeresen vett, hiszen kitűnő vizsgát tett év végén, emellett a gimnáziumi évek alatt megszerezte az angol és a német középfokú nyelvvizsgát is, valamint az ECDL informatikai vizsgát is letette. Szinte hihetetlen, hogy mire volt képes ez a lány, aki óriási hátrányból indult. Azonban itt sem állt meg, hiszen jelentkezett és felvételt nyert a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karára, ahol 2018-ban jogi doktori címet szerzett.

Zsóka eddig mindenhol kiválóan teljesített (Fotó: Nagy Tamás / 24 Óra)

Bár voltak nehézségek itt is, de voltak, akik segítették és mellette álltak. Jogi tanulmányai elvégzése mellett bejelentkezett az egyetem Német Jogi Centrumába is, ahol oklevelet szerzett a német jogi szaknyelv használatából, valamint az angol jogi szaknyelvi tanfolyamot is befejezte. A tervei között szerepel, hogy szeptemberben angol felsőfokú nyelvvizsgát tesz, emellett beiratkozik a Pannon Egyetem társadalomtudományi és gazdasági szakfordító képzésére. Ez fontos, hiszen ez hozzásegítheti ahhoz, hogy egy otthonról végezhető munkát találjon. Édesanyja elmondta, amellett, hogy jó a nyelvérzéke és minden akadályt simán vett, gyorsan gépel, emellett helyesírása is tökéletes.

Szabadidő

Zsóka szabadidejében folyamatosan képzi magát, tanul, utánaolvas azoknak a dolgoknak, amiket hall vagy kíváncsi rá, böngészi az internetet és szívesen hallgat zenét. Kedvencei közé tartozik Avril Lavigne és Alanis Morissette, de a Nickelback együttes és a Nirvana dallamai is kedvesek számára.

Dr. Zsolnai Zsóka, akire büszkék a szülei és csupán egy esélyt szeretne, esélyt arra, hogy azt a felbecsülhetetlen tudást kamatoztatni tudja, amelyet az évek során szerzett. Úgynevezett sötét vakként – a Rehabilitációs Szakhatóság szakvéleménye alapján megváltozott munkaképességűnek számít – meglehetősen nehezen találja helyét a munka világában, de a könnyebb elhelyezkedés elősegítése érdekében, igyekszik minden képesítést megszerezni.

Ehhez néha kapott külső segítséget is a család, de édesanyja is igyekezett mindent megadni Zsókának, haladtak a korral és olyan eszközöket, valamint számítógépes programokat szereztek be, amelyek a lány segítségére vannak. Arra a kérdésre, hogy mi az álma, Zsóka szerényen annyit mondott: „Dolgozni szeretnék.”

Olvasva ezeket a sorokat, hátha akad olyan, aki adna egy esélyt a lánynak. Zsóka mindent megtett azért, hogy fejlessze és képezze magát, azért, hogy ő is munkába állhasson és segítse családját. Miként lehetséges az, hogy egy lány, aki születése óta teljes vakságban szenved, a sötét világban megtanul beszélni, majd írni és olvasni, kitűnő érettségit tesz, és jogi diplomát szerez? Sokak előtt ott a lehetőség, hogy tanuljon, vagy dolgozzon, de nem élnek ezzel a lehetőséggel. Sokan tanulhatnának és példát meríthetnének a lány erejéből és kitartásából.

Nem találja helyét a munka világában

Vakként meglehetősen nehezen találja helyét a munka világában. Számára a legideálisabb a távmunka lenne, amelynek keretében saját lakókörnyezetében, a rendelkezésére álló eszközök segítségével végezhetné el a rá bízott háttérfeladatokat. Képes szerződések előkészítésére, adminisztrációs feladatok ellátására, az adott ügyre vonatkozó jogszabályi háttér megkeresésére és rendelkezésre bocsátására, valamint iratok angol és német nyelvű ellenőrzött formában történő fordítására. Ezeket a munkákat otthonról is el tudná végezni. Igény esetén mindezt részmunkaidős foglalkoztatás keretében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában