kártevő

2019.08.09. 20:00

Támad a kiirthatatlan márványos poloska második generációja

A közelmúltban megérkezett a márványos poloska második generációja, végleges megoldás azonban még mindig nincs a kártevők ellen.

Szalai Klaudia

A közelmúltban megérkezett a márványos poloska második generációja, végleges megoldás azonban még mindig nincs a kártevők ellen.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Többen jelezték a lakosság részéről, hogy a panelekben és a kertekben is megjelentek újra az „elpusztíthatatlan” poloskák. Mint megtudtuk: önmagukban nem ártalmasak az emberre, de nagy károkat tudnak okozni. A legfőbb probléma az, hogy bármelyik növény veszélyben lehet, hiszen a „zöld”, vagy más néven vándorpoloska, valamint a „barna”, vagyis a márványospoloska nem válogatós.

– A paradicsomot kedvelik a legjobban, de ha ez nincs a kertünkben akkor a többi növényen vetik meg lábukat. Népszerű a körükben még az uborka, a tökfélék, valamint a virágok is. Háló kifeszítésével ugyan meggátolhatjuk, hogy tömegesen ellepjék a termést, de biztos megoldás nincs ellenük – mondta Herold Ferenc kertészmérnök.

A büdösbogárként is emlegetett állat a növényi nedvek szívogatásával táplálkozik, ezzel nem kis kárt okozva a zöldségekben, gyümölcsökben, valamint a szántóföldi növényekben. A kertészmérnök a lapunknak elárulta, mi az oka a túlszaporodásuknak.

– A poloskáknak csekély mennyiségű természetes ellenségük van, így nincs ami megakadályozná szaporodásukat. Az igényeiknek megfelelően a változó időjárás is megnehezíti a dolgunkat. Amíg a hőmérséklet nem csökken 20 fok alá, addig aktívan tudnak utódokat világra hozni. Amint beköszönt a hideg idő, megtámadják otthonunkat, hiszen a túlélés érdekében az apró résekben szeretnék átvészelni a telet. Magyarországra nem jellemző a zord időjárás télen sem, így számottevően a hideg idő sem pusztítja el őket – tette hozzá Herold Ferenc.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Az interneten számos házi praktikával találkozhatunk, amelyek a büdösbogarak végét garantálják. A legnépszerűbb praktika a különböző irtószerek alkalmazása, de ez nem mindig sikeres, ugyanis a rendkívül vastag pajzsuk megvédi őket a szerek hatásaitól. – Rendszeres takarítással megakadályozhatjuk, hogy tömegesen megszállják otthonunkat. A nyílászárók körül érdemes a kis réseket eltömíteni, így megakadályozhatjuk, hogy a kis állatok bekússzanak a lakásba.

Ami a kertet illeti: a termesztett növények fölé feszített háló jó megoldás lehet, de a legbiztosabb módszer az, ha minden reggel kézzel távolítjuk el a poloskákat – mondta Herold Ferenc. – A második hullám augusztus elején jelenik meg a környezetben és a tartós meleg miatt egészen késő őszig keserítik meg az életünket. Amíg nem lesz télen hidegebb az idő, addig a számuk a jövőben is egyre csak növekedni fog. A rossz ízük, valamint a büdös szaguk miatt pedig sajnos nem várható újabb természetes ellenség sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában