méltó emlék

2019.08.30. 17:31

Mellszobrot kapott Schmidt Sándor, Dorog „atyja”

Dienes Szilárd szobrászművész alkotásával tisztelegtek Dorog egykori építője, Schmidt Sándor előtt.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Szerdán az ünnepi szentmise után avatták fel a Schmidt-villa kertjében álló Schmidt Sándor mellszobrát. A Himnusz eléneklése után Glevitzky István, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Dorogi szervezetének elnöke és Székely Ferenc Géza az ÉDV Zrt. vezérigazgatója leplezték le a Dienes Szilárd szobrászművész által készített alkotást.

Ezt követően az önkormányzat, majd különböző szervezetek és a Schmidt család leszármazottai helyezték el koszorúikat a szobornál. Az ünnepségen Glevitzky István, Dorog „atyját”, vagyis dr. Schmidt Sándort méltatta, majd Székely Ferenc Gézának Schmidt-emlékplakettet adományozott.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta, hogy szobor formájában állítunk emléket Dorog felépítőjének, hiszen hallhattuk a méltatásban, hogy mi minden épült azokban az évtizedekben, hogyan pártolta a kultúrát, a sportot és mennyi figyelmet fordított a szociális ellátásokra. Székely Ferenc Géza ismertette Schmidt Sándor életútját, valamint bemutatta a bányászatban és a bányászati vízvédekezésben elért sikereit. Az ünnepség végén a jelenlévők elénekelték a Bányászhimnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában