zavaró tünetek

2019.08.14. 20:00

Javában tombol már az allergiaszezon

Az allergiában szenvedők számára az augusztusi időszak rémálom, ilyenkor a fűfélék koncentrációja megnő a levegőben és komolyabb tüneteket produkál.

Szabó Klaudia

Forrás: Shutterstock

A pollenallergia tüneteitől szenvedő betegek száma augusztusban megnő, hiszen ilyenkor a fűfélék magas koncentrációban találhatóak meg a levegőben, és ezek komolyabb panaszokat is okozhatnak.

Dr. Viczián Magdolna, a Szent Borbála Kórház immunológus-allergológus szakorvosa megosztotta velünk, hogy ebben az időszakban a parlagfű, a fekete üröm, a csalánfűfélék okozhatnak allergiás tüneteket, valamint ha sok az eső és magas a páratartalom, a penészgomba is.

– Vízszerű orrfolyás, szemviszketés, torokkaparás, vörösödő szemek, netán erőteljesebb köhögés is rámutathat arra, hogy pollenallergiával van dolgunk – tette hozzá az allergológus.

– A régi korban azt szokták mondani, hogy mindenki önmagának a legjobb orvosa. Figyeljük meg magunkat, vezessünk egy tüneti naplót arról, mit fogyasztottunk, hol jártunk, milyen tüneteink vannak. Fontos ebben az időszakban is a megfelelő tisztálkodás, a légkör tisztítása, az éjjeli szellőztetés, valamint a gyakori haj- és ágyneműmosás – fogalmazott a szakember.

Dr. Viczián Magdolna hozzátette, hogy olykor macska- vagy kutyaszőr-allergiának is vélhetjük problémánkat a tünetek alapján, de azt kevesen gondolják, hogy a házi kedvenceinkben megbúvó pollenek is okozhatják panaszainkat.

A szakorvos kiemelte, hogy a gyógyszerek, mint például a szem-, fül- és orrcseppek csupán tünetenyhítők. Az emberek nagy része tüneti terápiában részesül. Ide soroljuk még a köhögéscsillapítókat, a váladékoldókat, az allergiás készséget és a szemviszketést csökkentő gyógyszereket.

Az allergológus elmondta, hogy létezik úgynevezett oki terápia is, amelynél megtanítjuk a szervezetet arra, hogyan védekezzen a pollenek ellen.

Az immunológus hozzáfűzte, hogy keresztallergia is létrejöhet különböző allergéncsoportok között. Érdemes figyelmet fordítani az élelmiszerek fogyasztására, ugyanis sokkal nagyobb dózisban kerülhet szervezetünkbe az allergén, melynek következtében meglévő „parlagfűnáthánk” jelentősen felerősödhet. Már az országban is elérhető a komponensalapú vizsgálat, ami teljesen új alapokra helyezi az eddigi vizsgálatot.

– A legjobb, amit tehetünk, az önmegfigyelés. Keresztallergia felmerülése esetén mellőzzük az azt kiváltó ételeket, azonban túlzásokba sose essünk különféle diétákkal, ne táplálkozzunk egyoldalúan, a mértékletesség betartása mindig hasznos. A tej, a tojás, a szója, a mogyoró, a tömény erős alkoholok fogyasztása, valamint az erős fűszerek kiválthatják az allergiát, kombináltan ezeket együtt nem ajánlott mértéktelenül fogyasztani, valamint lehetőleg a fizikai megterheléstől is óvjuk magunkat – számolt be lapunknak a szakorvos.

A szakorvos hangsúlyozta, hogy százszázalékosan nem gyógyítható a betegség és állandó odafigyelést igényel, azonban az oki terápiával azaz más néven immunterápiával enyhíthető és csökkenthető a tünetek száma, amivel akár többéves panaszmentesség is elérhető.

– A kezelést érdemes elkezdeni még a szezon előtt. Aki parlagfűre érzékeny, annak már áprilisban ajánlott, hiszen mire eljön a szezon – ez egyébként mindig az adott év időjárásától is függ – addigra fontos, hogy a szervezet termeljen elég antitestet az allergiával való megküzdéshez. Dán kutatók nemrégiben kifejlesztettek egy kontaktlencse méretű, orrba helyezhető pollenszűrőt, amely megszűri a több mint tízezer liter levegőt, amit naponta belélegzünk – fogalmazott Dr. Viczián Magdolna allergológus-immunológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában