értekezés

2019.08.30. 17:19

Az iskolában dől el, milyen lesz a jövő nemzedék

Szakmai tanévnyitó konferenciát tartottak szerdán a Vértes Agorájában, ahol műsorokat és előadásokat tekinthettek meg a résztvevők.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Megyei szakmai tanévnyitó konferenciát szervezett szerdán délelőtt a Vértes Agorájában a Győri Pedagógiai Oktatási valamint a Klebelsberg Központ, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A programot Schmidt Csaba polgármester nyitotta meg. Kiemelte: fontos, hogy a pedagógusok zökkenőmentesen fel tudjanak készülni a kihívásokra, ezért is hasznosak tanév kezdetekor ezek a fórumok. Az iskolákban a pedagógusok felkészültségétől, és a tudásanyag elsajátításától függ, hogy milyen lesz Magyarország, vagy Tatabánya jövője – fogalmazott a polgármester.

Az önkormányzat ehhez a keretet, az infrastruktúrát tudja biztosítani, tartalommal azonban az ott dolgozók és a tanulók töltik meg az iskolákat. Kiemelte a Modern Városok Programjához kapcsolódó tatabányai projekteket: az Árpád Gimnázium felújítását és reáliskolává alakítását, az épülő szakképzési centrum átalakítását, valamint a városi új kollégium felépítését. Mindezek a város versenyképességének javítását szolgálják – tette hozzá.

A tatai Eötvös József Gimnázium tanulóinak műsora után szakmai előadások következtek. A köznevelési rendszer fejlesztéséről beszélt Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője. Előadásában kitért a jogszabályi változásokra és a tanévet érintő fejlesztésekre. A tanácskozáson az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ is beszámolt az idei tanévre vonatkozó feladatokról, valamint szó volt többek között az ökoiskolák fenntarthatóságra neveléséről is.

Közösségben

Az Oktatási Minisztérium felülvizsgálja az egyéni munkarendben tanulók, azaz magántanulók helyzetét. A cél, hogy alapvetően a gyerekek közösségben, iskolai környezetben tanuljanak. Hároméves kortól kötelező az óvoda, ám egyéni kérvény benyújtásával négyéves korig van lehetőség ezt kitolni. Az intézményvezetők választásakor a fenntartó kikérheti a tantestületek véleményét, de azt nem szükséges figyelembe venni – hangzott el a konferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában