Hagyományőrzés

2019.07.18. 17:00

Vízaknában is jártak az értékőrző, dorogi bányászok

Szép számban képviseltette magát az országos bányászati egyesület (OMBKE) dorogi szervezete az elmúlt hónapok hagyományőrző eseményein.

Fenyvesi Károly [email protected]

Szép számban képviseltette magát az országos bányászati egyesület (OMBKE) dorogi szervezete az elmúlt hónapok hagyományőrző eseményein.

Fotó: Dr. Korompay Péter

Az idei esztendő magunk mögött hagyott hónapjainak egyesületi eseményeiről gazdag összegzést adott dr. Korompay Péter aranyokleveles bányagépészmérnök, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület városi szervezetének titkára.

A sikerek közé tartozik, hogy a megyei értéktár bizottság elfogadta javaslataikat, már a megyei értékek közt szerepel a Szent Borbála ereklye, a Hydrop víz alatti homokkitermelő berendezés és a Baumit Kft. Nemzeti Kőbányászati Emlékhelye is. A csoport hét tagja részt vett a 60 éve alakult tatabányai testvérszervezet emlékülésén, hárman voltak ott a várpalotai Jó szerencsét! emlékülésen, öt taggal képviseltették magukat az OMBKE Ózdon tartott 104. küldöttgyűlésén.

Épül a dorogi Reimann miniversum (Fotó: Dr. Korompay Péter)

Hatan látogatták meg az örökös bányamestert, a 85 éves Sasvári Gézát, hárman köszöntötték rangidős egyesületi tagtársukat, a 90 éves Csonka Antalt. Tizenöten tekintették meg a tatabányai XIV/A vízaknát, meghívottként harmincketten voltak szem- és fültanúi a Baumit Kft. kőbányájában egy robbantásnak.

A tervek közt szerepel egy 19 éves kapcsolat további ápolása jegyében tett látogatás a Vajdahunyadtól délre, a Zsil völgyében található romániai Petrozsénybe. A tervek szerint, a tagság kérésére, ötvenen indulnak két napra Hajdúnánásra, az első napot cécó zárja. Hamarosan elkészül az az új szakestélyi korsó, amelyen Hantken Miksa arcképe lesz látható.

A fenyegető esőfelhők miatt az idei bányásztalálkozót nem a Bányász Emlékház udvarán álló juharfa alatt tartották, hanem fedett helyen, a Lóga-tó partján. Rekordszámban, hatvanketten töltötték együtt a délutánt. A Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány támogatásával szervezett eseményre meghívót kapott a Dorog Város Barátainak Egyesülete, a Dorogi Nyugdíjas Egyesület és a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület is.

Jubileumi évfordulók és a jövő

A bányásztalálkozón a 25 éve megszűnt mogyorósi szénbányászatról szóló Glevitzky István, az OMBKE dorogi szervezet elnöke többek közt elmondta, hogy a terület 166 éves története során a bányászkodás 1874–1942 között szünetelt itt. Mogyoróson és Szarkáspusztán 2,5 millió tonna szenet termeltek ki. 1954-ben itt alakították ki a régió tanbányáját, amelynek Pommer Márton, Thier Lőrinc, Kovács József és Németh Lajos személyében kiváló vezetői voltak. Az 50 éve megszűnt pilisi szénbányászat emlékeit idézve, Kovács Zoltán szólt az iparág ottani kiváló vezetőiről, Roderburg Pálról, dr. Ajtay Zoltánról, Kakas Jánosról és Muttnyánszky Ádámról. A jelen munkálatairól, a jövőről Simon Petra, a dorogi önkormányzat projektfelelőse az épülő Reimann Bányászattörténeti Miniversumról adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a makettek készítése megfelelő ütemben halad, bányászokkal zajlik azon beszélgetések rögzítése, amelyek a miniversumban lejátszhatók lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában