Alkotás

2019.07.16. 17:30

Jelenleg kettős keresztet farag az aranykezű bakonyaljai mester

Nyilasi-György Zoltán kezében sosem állnak meg a szerszámok. A most elkészült kettős kereszt műve után kopjafák faragásán fog munkálkodni.

P. P.

Nyilasi-György Zoltán kezében sosem állnak meg a szerszámok. A most elkészült kettős kereszt műve után kopjafák faragásán fog munkálkodni.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Mazán Tibor

Nyilasi-György Zoltán legújabb alkotását, egy kettős keresztet pontosan egy hét múlva, július 20-án avatják fel a falunapon. Ezzel a jelképpel is emlékeztetni kívánnak mindenkit a trianoni békediktátumra.

Nyilasi-György Zoltán munka közben (Fotó: Mazán Tibor / 24 Óra)

Az aranykezű mester következő alkotása 13 kopjafa lesz, amelyeket az aradi vértanúk emlékére készít. Ezeket is azon székelykapu közelében állítják majd fel, amit szintén ő faragott 9 éve. Zoltánt sokan ismerik a környéken is, de azt csak kevesen tudják róla, hogy nem tősgyökeres bakonyszombathelyi, mert Kisbéren született. Fiatal korában verseket és novellákat is írt, de már akkor készített nádsípokat. A fák faragásával csak 1994-ben kezdett foglalkozni.

Kezdetben ládikákat, tányérokat és mángorlókat készített, de ő alkotta a kisbéri temetőben ma is látható kettős kereszt és kopjafát szintén. Az évek során sok házszámtáblát faragott, meg különböző ajándéktárgyakat. A legkisebb egy 4 centiméter magas szobrocska, amely Szent Antalt ábrázolja. Magának már régóta szeretne egy székely kaput, de arra még nem volt ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában