Helyi közélet

2019.05.13. 16:40

A „farossal” is megismerkedtek a gyerekek a közlekedési kultúra napján Tatabányán

A kulturált közlekedésre hívták fel a figyelmet szombaton Tatabányán a közlekedési kultúra napja alkalmából. A KNYKK Zrt. a Tatabányai Múzeummal közös szervezésben mutatta be veterán autóbuszait.

Vá. T. - N. T.

Immár ötödik alkalommal rendezték meg szombaton országszerte, így megyénkben is a közlekedési kultúra napját a Közlekedéstudományi Egyesület kezdeményezésére. A rendezvénnyel elsősorban fel kívánták hívni a figyelmet a biztonságos, kulturált közlekedésre, amely minden szereplő felelőssége.

A Volánbusz és a Közlekedési Központok összehangolt akcióval vettek részt a programsorozaton, ebből pedig Tatabánya sem maradt ki. A KNYKK Zrt. a Tatabányai Múzeummal közös szervezésben a Bányászati Ipari Skanzen területén mutatta be veterán autóbuszait.

A résztvevők szelfifotózáson is részt vehettek régi kalauzeszközökkel. A Tatabányán kiállított patinás járművekről Finta László nyugalmazott autóbusz-vezető beszélt az érdeklődőknek.

– Egy Ikarus 55 Luxot is elhoztunk, ez a legendás „faros”. Az itt látható buszt 1969-ben gyártották NDK-exportra, onnan került vissza a kilencvenes években a Vértes Volánhoz. Kétszer esett át felújításon – fogalmazott.

A tatabányaiak egy Ikarus 266-os buszt is láthattak a skanzenben, ez a típus alighanem sokak emlékezetében él még. 1973-tól 1990-ig gyártották, a Volánok ötezret vásároltak belőlük. Helyközi és elővárosi közlekedésre egyaránt használták ezeket. Finta László hozzátette: igen megbízható, kedvelt típus volt országszerte.

A buszsofőr kérdésünkre elmondta: e rendezvények hasznosak, hiszen a „lesújtó” közlekedési morálon bőven van mit javítani hazánkban, ehhez pedig a tatabányaihoz hasonló programok is nagyban hozzájárulhatnak.

Csaknem 3000 látogatót fogadott egy év alatt az új komáromi Duna-híd látogatóközpontja, amely szinte napra pontosan egy éve nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Szombaton a közlekedési kultúra napjához kapcsolódóan rendkívüli nyílt nappal várták azokat, akik kíváncsiak arra, hogyan zajlik egy hídépítés.

A mostani eseményen csaknem százan vettek részt, nemcsak komáromiak, hanem a Felvidékről és az ország több pontjáról is érkeztek látogatók. Kozári Benjámin előadótól számos érdekességet megtudhattak a résztvevők, a kezdetekről, a tervezésről és a kivitelezésről is, amelyet a saját szemükkel is megtekinthettek.

– A hídpálya több mint a fele már elkészült, és a pilon függőleges szerkezete is majdnem eléri a felét – mondta Kozári Benjámin.

Hozzátette: a pilon teljes magassága 118 méter lesz. Kitért arra is, hogy az elkövetkező hónapokban elkezdődik a híd építésének egyik leglátványosabb szakasza, amelyet az új komáromi híd látogatóközpontjának közösségi oldalán végig követhetnek az érdeklődők, valamint minden hónap utolsó szombatján, előzetes regisztráció után bárki megtekintheti a helyszínen is a munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában