mol

2019.05.23. 11:30

Bajnai és várgesztesi helyi értékeket támogattak

Komárom-Esztergom megyében a Sikeres Öregedésért Egyesület Sikeres öregedésért elnevezésű pályázata és a Csima Hagyományéltető Egyesület Aprófalvak Tánccsoportjainak Találkozója című pályázata kapta a legtöbb közönségszavazatot a benzinkutakon, így ők lettek a MOL Helyi Érték programjának győztesei. A nyertes szervezetek egyenként félmillió forintos támogatásban részesülnek.

Kemma.hu

Forrás: Bajna Község Önkormányzatának Információs Oldala

Országosan 40 civil szervezet kap összesen 20 millió forintot a MOL Helyi Érték Programjában, amelynek célja, hogy helyben született kezdeményezéseket és összefogásokat támogassa. A győztesek a programjaikat idén május és december között valósítják meg.

A programra összesen 297 pályázat érkezett, a szakmai értékelés és az alapítvány kuratóriumának döntése alapján 109 pályázat vett részt azon a közönségszavazáson, melyet április folyamán tartottak a töltőállomásaikon, országszerte 40 körzetben. A nyertesek neve a vásárlók és a civil szervezetek szimpatizánsainak szavazatai alapján dőlt el, a nyertes 40 civil szervezet pedig egyenként félmillió forintos, vissza nem térítendő támogatásban részesül.

– Négy kategóriában lehetett pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom. A legtöbb nyertes projekt a „Jövő generációja” és „Környezetvédelem-fenntarthatóság” kategóriából került ki. Előbbinél gyerekek, fiatalok részvételével, illetve intergenerációs programként valósul meg a pályázat, míg utóbbinál a települési vagy környéki zöld területek rendezése, parkosítás szerepel, mint cél – mondta Apáti-Tóth Kata, a társaság kommunikációs igazgatója.

A győztes 40 civil szervezet között van két Komárom-Esztergom megyei is: a Tata-Tatabánya-Oroszlány körzetből a várgesztesi Sikeres Öregedésért Egyesület, míg Esztergom, Dorog és környékéről a bajnai Csima Hagyományéltető Egyesület.

Várgesztesen és a faluhoz közeli településeken kívánják terjeszteni a Sikeres Öregedés Programot. Az egyesület célja, hogy minél több embernek sikerüljön elérni az egészséges és boldog öregkort. Szakértők bevonásával ismeretterjesztő előadássorozatot hirdetnek, továbbá megelőzés-tudatosság tematikájú ismeretterjesztő füzettel segítik az egészséges életmódra való áttérést, ugyanis kutatások szerint a helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, a stressz tudatos feldolgozásával a krónikus betegségek megelőzhetők és a ma jellemző 40 éves egészséges élettartam akár 80 évig kitolható.

A bajnaiak az aprófalvak tánccsoportjainak találkozóját szeretnék megszervezni, a térségben működő néptánccsoportok számára, fellépéssel és táncházzal egybekötve, hogy megismerhessék a környékbeli települések, falvak táncait, viseletét és nem utolsó sorban egymást. Céljuk az is, hogy így a résztvevők újratanulhatják az elfeledett tánclépéseket, régi koreográfiákat. Ezen kívül céljuk, hogy továbbadják hagyományaikat a következő generációnak és erősítsék a közösségi összetartozást.Mindehhez élő hangszeres zenével kísért táncházzal kívánnak kedvet csinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában